Karel Ludvík ze Znojma ale podle svých slov nezamířil do Nového Veselí jenom proto, aby se podíval na současnou největší atrakci městyse ležícího nedaleko Žďáru nad Sázavou. Tedy na již „národně" známou část starobylé tvrze, kterou rekreačně obývá nově zvolený prezident Miloš Zeman, případně i na něho samotného.

Ve svém venkovském sídle odpočíval Miloš Zeman i včera, zatímco venku za plotem trpělivě čekali v autech zástupci médií všeho druhu, kdyby se náhodou rozhodl jít ven a prohodit s někým pár slov. Občas kolem domu „nenápadně" prošli i další zvědavci, kteří natahovali krky, zda náhodu prezidenta někde nezahlédnou.

„Nejedeme sem ale schválně kvůli Zemanově chalupě. Jenom přes Nové Veselí projíždíme, ale jsme jednoduše zvědaví," upřesnil Karel Ludvík ze Znojma.

Místní lidé si už na fakt, že se po obci začali ve větší míře než dříve potloukat nejenom zvědaví turisté, ale i reportéři a fotografové s teleobjektivy, za poslední týden zvykli. Co také nadělají. Prý to k tomu všemu patří.

A někteří z nich si od čestného občana Nového Veselí v prezidentském křesle slibují velké věci. „Doufám, že udělá konečně pořádek a vyhází z funkcí lidi, kteří republice jenom škodí. Je to přímý normální chlap, jak ho tady známe, na nic si nehraje a má to v hlavě srovnané. Takže si myslím, že by to dokázat mohl," prohlásil osmašedesátiletý Jaromír Fišar z Nového Veselí. Do městečka se před osmadvaceti lety přiženil z Čech.

Ne všichni v Novém Veselí jsou ale s výsledkem prezidentských voleb tak úplně spokojeni. „Ve druhém kole jsem už volit nešla. Můj favorit se do něj nedostal a nechtěla jsem jít k volbám jenom proto, abych do urny hodila jeden ze dvou lístků, když ani o jednom z kandidátů si nemyslím, že by měl být českým prezidentem," popsala Jana Navrátilová, mladá žena, která ve Veselí žije teprve krátce.

„Mediální humbuk, co tady teď se zvolením Miloše Zemanem prezidentem je, jde naštěstí kolem nás. Bydlíme trochu stranou v nové zástavbě a do městečka moc často nechodíme," dodala žena.