„Začalo to tak, že jsem byla jednou na obědě s Žofií Řádkovou z novoměstského úřadu a ona mi vykládala, že se jí lidé chodí ptát, po kom jsou pojmenované ulice. Já jsem se o tom pak zmínila před dalšími lidmi a nakonec slovo dalo slovo a začali jsme sepisovat příběhy městských ulic," prozradila počáteční impulz, který posléze vedl až ke vzniku knižní publikace, autorka některých z použitých textů Jana Černá.

Původní záměr vysvětlit, po kom jsou jednotlivé ulice pojmenovány, ale nakonec přerostl v mnohem podrobnější články o daných lokalitách. „Přidali jsme vzpomínky na mládí, na dětství i na nejrůznější události, které se tam odehrály," potvrdila Jana Černá.

„Hnacím motorem" se pro pamětníky sepisující historii města stala Eva Kulková, předsedkyně místní kulturní komise. „Ona byla spojujícím článkem mezi námi a redakcí novoměstského zpravodaje. Sháněla staré fotografie a taky nás neustále upozorňovala, abychom si pospíšili se psaním," pousmála se Jana Černá.

Skupinku místních pamětníků sepisujících historii ulic doplnila také spisovatelka Věra Rudolfová, která měla díky svému předchozímu zaměstnání v brněnském rozhlase spoustu materiálu týkajícího se mimo jiné i Nového Města na Moravě. A vzhledem k tomu, že je také autorkou několika knih s medailonky osobností Novoměstska, bylo její oslovení pro tvůrce seriálu vycházejícího v místním zpravodaji jasnou volbou.

„A přidal se k nám také archivář Vít Křesadlo, který je sice mladší než my ostatní, ale byl pro nás velkým přínosem. Dohlížel na nás, abychom nepopustili uzdu bujné fantazii, ale drželi se historických faktů. Je také autorem několika textů," pochválila archiváře a dalšího z přispěvatelů Jana Černá.

Mezi autory uvedenými v nové publikaci se také několikrát objevuje jméno Jiřího Hubáčka, Jiřího Janíčka nebo Sylvy Tesařové. „A připojili se k nám i pamětníci, kteří sice nechtěli příběhy ulic psát sami, ale byli ochotni nám je povyprávět. A my jsme pak na základě jejich vyprávění článek zpracovali," doplnila Jana Černá.

Přestože by se mohlo zdát, že Novoměstští už všechny informace o historii místních ulic mají díky tištěnému zpravodaji dávno v malíčku, opak je pravdou. „Do Novoměstska se všechno nevešlo, museli jsme hodně krátit. A nemohly tam být zveřejněny ani mnohé fotografie, což nám přišlo škoda. V knížce je toho mnohem více," uvedla Jana Černá.

Křest publikace Zmizelé Nové Město na Moravě se uskuteční ve středu 21. prosince v 17 hodin v Horáckém muzeu. „Bude doplněn i promítáním historických fotografií," prozradila Jana Černá.

Kniha bude k zakoupení v novoměstském informačním centru za 199 korun.