A právě potomek Bohumila Kosoura přivezl zlatou lyži do Nového Města na Moravě zpět. „Sice jsem ji zdědil po otci, ale mně nepatří, nevyhrál jsem ji. Patří do Nového Města a Novoměšťákům. A budu rád, když bude vystavena v muzeu. Jako připomínka slavného závodu Zlaté lyže a jeho vítěze, mého otce,“ řekl syn někdejšího závodníka Vladimír Kosour.

Nové Město na Moravě tak získalo darem unikát, který ve sbírkách Horáckého muzea citelně chyběl. „Má pro nás velkou historickou hodnotu,“ potvrdil novoměstský místostarosta Stanislav Marek.

Snímek pořízený na závodech Zlatá lyže v roce 1973.
OBRAZEM: Pravověrný Novoměšťák nestoupne na vyjetou stopu, říká Jana Černá

Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Zdroj: DeníkCena pro vítěze sdružených závodů, tedy kombinace běhu a skoku na lyžích, má i svůj příběh. Traduje se, že Zlatou lyži Českomoravské vysočiny založil Josef Jílek, rodák z Rovečného, pozdější jednatel Svazu lyžařů. V roce 1933 prý vysázel deset zlatých dukátů na stůl Karla Hlaváče, ředitele panství novoměstského. Ten Jílkovi několikrát vyčítal, že se Vysočině odcizil. Ze zmíněných deseti dukátů pak vznikla trofej pro nejlepšího lyžaře – zlatá lyže. „Je opravdu z dvanáctikarátového zlata. Cena byla vyrobena jenom jedna. Ta zůstala v majetku závodníka, který splnil všechny podmínky. To se podařilo Bohumilu Kosourovi, od té doby je jeho cena jeho,“ poznamenala Lenka Klapačová z odboru školství, kultury a sociálních věcí.

Sdružený závod se v Novém Městě jezdil až do roku 1971. V roce 1972 byla Zlatá lyže poprvé označená jako mezinárodní. A o rok později byl novoměstský závod zařazený do mezinárodního kalendáře FIS. Pro vítěze závodu Zlatá lyže nechává město pravidelně vyrobit trofej novou. „Je také ze zlata, ale vypadá trochu jinak. A je také o něco menší než byla ta původní. A máme i jednu rezervní, kdyby náhodou,“ usmál se novoměstský starosta Michal Šmarda.

Starosta Nového Města na Moravě Michal Šmarda.
Chceme, aby bylo Nové Město celoročním sportovním centrem, říká Michal Šmarda

„A zlatou lyži už pár let dostávají i vítězky v ženské kategorii,“ doplnil jeho slova Stanislav Marek.

Novoměstké potěšilo i načasování daru. Příští rok chtějí totiž věnovat lyžařům a lyžování. „Mimo jiné připravujeme naučnou stezku novoměstského lyžování. Lyžníci na Novoměstsku, jak jí zatím pracovně říkáme, budou mít celkem jedenáct zastavení. Trasa povede z Vratislavova náměstí směrem k Harusovu kopci a dále přes Vysočina arenu a Mercedesku na Bělisko. Odtamtud bude směrovat ke katolickému hřbitovu a vlakovému nádraží směrem. Poslední zastavení bude na Oboře. Trasu zakončíme na náměstí,“ popsala Aneta Linková z novoměstské radnice.

„A na závěr Roku lyžařů připravuje Horácká galerie a Horácké muzeum zajímavé výstavy o lyžování. Kompletní program zveřejníme v prosinci,“ dodala.