Úmorné vedro nahrává jak provozovatelům restauračních zařízení, tak i pivovarům a sodovkárnám.

Lidé hledají únik před rozpáleným sluncem. „Je strašné dusno, tak jsem si dal něco na zchlazení,“ řekl v úterý zákazník restaurace v centru Jihlavy, který si k obědu dopřál zlatavý mok. Zdaleka nebyl sám. Olina Juhaňáková, provozní Pivovarské restaurace v Havlíčkově Brodě potvrdila, že se počet zákazníků výrazně zvýšil. „Prodáváme více piva i limonády,“ uvedla.

Teplotní rekordy si pochvaluje i pivovar v Jihlavě. „Piva produkujeme jen o trošku více, než tomu bylo před vysokými teplotami. Ty nejsou příliš vhodné pro jeho pití. Ideální pro pivo je tak 25 stupňů Celsia. Dnešní teploty to překračují. Oproti tomu vyrábíme znatelně více limonády,“ sdělil Jan Kylberger, ředitel pivovaru Ježek.

Dvojnásobná produkce

S pivním objemem produkce jsou velice spokojeni v havlíčkobrodském pivovaru Rebel. „Zaznamenali jsme velký nárůst produkce. Dobré počasí je
náš nejlepší obchodní zástupce. Sezona je v plném proudu již teď. Produkujeme až dvojnásobně více piva oproti dřívějšku,“ řekl ředitel pivovaru Jiří Hušek.

Extrémní teploty mají na Vysočině podle meteorologů trvat i v následujících dnech. I když jsou hlášeny občasné bouřky, provozovatelé restaurací jsou optimističtí. Zákazníci se vrací Restaurace, kam míří především strávníci kvůli jídlu, nikoliv jen za osvěžením, ovšem žádné razantní změny na výši tržeb ovlivněné počasím nezaznamenaly.

„U nás se změnil pouze sortiment. Více na odbyt jde například voda nebo pivo. Dříve to byla většinou čokoláda nebo káva. Ať je počasí jakékoliv, zákazníci se k nám vždy vrací. V sezoně máme skoro vždy plnou zahrádku. Ta zákazníky hodně láká,“ uvedl zaměstnanec pizzerie v Telči.

Opilců nepřibylo

Mohlo by se zdát, že vyšší produkce pivovarů a nárůst konzumace zvyšuje počet opilců v kraji. Podle slov pracovníků krajské protialkoholické záchytné stanice v Jihlavě však žádný nápor klientů v posledních dnech zaznamenán nebyl. Stavy nedobrovolných nocležníků nevybočují z běžného průměru.