Nejenom oni, ale také hasiči na Vysočině vyjíždí zimu co zimu zachraňovat z vodních ploch čtyřnohé domácí mazlíčky, ptactvo nebo právě lesní zvěř. Ta se do studené vody mnohdy dostane kvůli neohleduplnosti některých návštěvníků lesů. „Každoročně lidi nabádáme, aby lesní zvěř v zimě nerušili. Nechodili do lesů se psy, jejichž pach šelmy je děsí, nebo také lyžaře, aby se nepohybovali v blízkosti krmelců," řekl Oldřich Sedlář, jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou.

Zahnána psem

Myslivec byl i u posledního případu, který se stal minulý čtvrtek na ledové kře rybníka Konvent ve Žďáře. „Kolem 16. hodiny jsme dostali oznámení, že se tam nachází ležící srnka. Na místo vyrazily dvě hlídky. Zvíře vytáhly, ale bylo silně podchlazené," informoval vedoucí žďárských městských strážníků Martin Kunc.

Mokrá srnka, tři až čtyři roky stará, putovala do rukou myslivců. Ti ji začali okamžitě vytírat dosucha a poté jí našli místo v nevyužívaném krmelci, v němž zbylo staré seno. „Museli jsme zajistit, aby zůstala v teple a nedostala zápal plic. V krmelci byla tři dny, žrala jablka a kousky chleba, které jsme jí nosili. V neděli byla vypuštěna v Černém lese," vyprávěl Oldřich Sedlář.

Podle jeho informací od svědků události byla srna do rybníka zahnána psem, kterého neměl majitel na vodítku. I díky tomu, že byla srnka před událostí v dobré kondici, domnívá se, že se ji podařilo zachránit.

„Takové štěstí však neměla před několika lety srna se dvěma srnčaty, které také pes zahnal do vody. V ní pak vystrašené stály až po krk, přituhlo a umrzly. Z ledu jen čouhaly jejich hlavy. Vysekávali jsme je ven mrtvé," zavzpomínal ještě jednatel okresního mysliveckého spolku.

Několik žádostí o záchranu zvířat přijali v průběhu letošní zimy rovněž hasiči. Prozatím v celém Kraji Vysočina evidují čtyři hlášení. Ve třech případech se jednalo o labutě, o kterých se ohlašovatel domníval, že jsou přimrzlé k vodní hladině. Průzkumem místa však hasiči zjistili, že jsou ptáci v pořádku, nepřimrzlí a nezranění.

„Za pomoci nastavovacích žebříků pak zachránili hasiči 19. prosince topícího se psa z rybníka v Počátkách na Pelhřimovsku a předali jeho majiteli," doplnila mluvčí hasičů v kraji Petra Musilová s tím, že loňskou zimu vyjížděli na Vysočině k záchraně zvířat osmkrát. Například začátkem února 2012, kdy se na řece ve Vladislavi na Třebíčsku pod šestičlenným stádem divokých prasat prolomil led. Tři z nich uhynula.

Lidský život

Zamrzlé vodní hladiny přestavují nebezpečí i pro člověka, loňská zima si vyžádala jeden lidský život na rybníku „Mlejňák" u obce Chuchel poblíž Jeřišna na Havlíčkobrodsku. Devětatřicetiletý muž byl domluven se svým bratrem na společném bruslení, k rybníku však přišel jako první. Bohužel při bruslení najel do míst, kde byl led velmi tenký, a došlo k proboření.

Když podle slov mluvčí krajských hasičů dorazil na místo jeho bratr, našel na břehu pouze sourozencovy osobní věci a všiml si díry uprostřed rybníka. „Ihned na místo přivolal hasiče, kteří se k muži dostali za pomoci žebříku. Velmi rychle se jednotkám podařilo muže z vody vytáhnout a následně za pomoci člunu transportovat na břeh. Muž byl letecky transportován do královehradecké nemocnice. Bohužel v nemocnici zemřel," uvedla Petra Musilová.

---------------

Doporučení

Při pohybu po zamrzlé vodní ploše dbejte zvýšené opatrnosti a nevstupujte na příliš tenký led. Bezpečný je led, jehož tloušťka dosahuje alespoň dvacet pět centimetrů. Pozor dávejte v místech přítoku a odtoku vody, kde bývá led tenčí. Na rybník či řeku nikdy nechoďte sami. V případě neštěstí je důležité, aby vám někdo poskytl nebo přivolal pomoc. Na druhé straně se však nedoporučuje vydávat se na led ve větších skupinkách, neboť hrozí lokální přetížení ledu vedoucí k jeho prasknutí. Pokud už k prolomení ledu pod osobou dojde, je důležitá pomoc. Na místo okamžitě přivolejte složky integrovaného záchranného systému. K pomoci přistupujte s ohledem na vlastní bezpečnost. Doporučuje se využít improvizované ochranné pomůcky například lana, větve. Zatížení ledu snížíte tím, že se k místu prolomení budete přibližovat pomalu plazením, použitím žebříků nebo desek. Po vytažení tonoucí osoby je důležité zajistit základní životní funkce. Pokud je tonoucí při vědomí, vysvlékněte jej z mokrého oděvu a okamžitě oblečte do oděvu suchého.

zdroj: HZS Kraje Vysočina