„Před pěti lety jsme museli pozastavit činnost ve škole. Chodilo tam už jen sedm dětí, což se nevyplatilo,“ potvrdila starostka Heřmanova Pavla Chadimová.

Starostka Heřmanova Pavla Chadimová.
Na začátku pandemie za kasou. Starostka Heřmanova: Bála jsem se o prodavačku

Obec s dvěma sty obyvateli hospodaří s dvoumilionovým rozpočtem. Kdyby měla dát půl milionu do školy, nezbylo by už na další. Škola byla tedy zrušena a žáci začali dojíždět jinam. Část do Osové Bítýšky, část do Křižanova.

Klikněte a podívejte se, kde všude jsme už byli a co zajímavého jsme tam zjistili.Zdroj: Deník

S prázdnou budovou si ale místní dokázali poradit. Přišli s nápadem změnit základní školu v komunitní. Dostala název Heřmánek. „Je to obdoba lidové školy umění. A musím říct, že to funguje přímo neskutečně. Učí tam místní obyvatelé i nadšenci ze širokého okolí,“ vyjádřila se heřmanovská starostka.

Do zájmových kroužků se mohou hlásit děti i dospělí. V komunitní škole se mohou naučit hrát na klavír, zpívat ve sboru, skamarádit se s počítačem a zažít spoustu dalších aktivit. „Dospělí chodili nejvíce na angličtinu. Hodiny se platí, peníze používáme na plat lektorek. A provoz budovy dotuje obec,“ vysvětlila Pavla Chadimová.

Jedním z oblíbených kroužků je také taneční kroužek s pompony. „Děti si to hrozně užívají. A nejen to. Do kroužků jednu dobu chodilo okolo sedmdesáti zájemců. Nejsou to jen místní, ale i lidé z okolí,“ poznamenala heřmanovská starostka.

Obří jitrnice s mírami 11,79 (metrů), 9,8 (kilogramů) a 3,7 (centimetrů – průměr výrobku uprostřed) byla zapsána do České databanky rekordů.
Obří jitrnice z Poděšína: Podívejte se, jak řezníci vytvořili nový český rekord

Komunitní škola v Heřmanově funguje prakticky po celý rok. „O prázdninách je tam tábor. Vystřídá se tam v jednotlivých turnusech okolo padesáti dětí. Mají program od rána do odpoledne. A my jim zařídíme svačiny a obědy,“ popsala prázdninovou činnost komunitní školy Pavla Chadimová.

V poslední době v Heřmanově a jeho bezprostředním okolí opět přibývá dětí školou povinných. A rodiče by je zase rádi viděli učit se v místní škole. „Přicházejí za mnou s prosbou, jestli by nebylo možné školu znovu otevřít. Začínáme o tom uvažovat, že se škola vrátí původnímu účelu. Komunitní škola by tam určitě taky zůstala. Vyučování bude dopoledne a kroužky odpoledne,“ prozradila starostka.