„Vytipovali jsme nejklíčovější silnice Vlachovická, silnice od odbočky ze silnice I/ 19 po nemocnici, ulice Žďárská a spolu s nimi i celý systém parkování s maximální snahou o udržení prostupnosti dopravy," říká člen organizačního výboru a zároveň velitel Policie ČR v Novém Městě na Moravě Libor Černý.

Řidiči by si v době pořádání závodů měli zvyknout na určité změny. Tak například ze silnice I/19 se stane jednosměrka. Bude zjednosměrněna ve směru z Nového Města do Žďáru nad Sázavou. Z opačné strany ze Žďáru do Města povede trasa přes Mělkovice, Slavkovice, Petrovice až na kruhový objezd v Novém Městě. Hlavní silnice „devatenáctka" od autobazaru u Mělkovic až do Radňovic bude sloužit současně jako parkoviště se šikmým stáním.

Jednosměrky můžeme očekávat i v samotném městě. Jedna z nich bude například od vlakového nádraží ke kulturnímu domu, další v ulici Nezvalova, kde by se jezdilo směrem od uhelných skladů k technickým službám. Jednosměrky budu částečně řešit problém s parkovacími místy.

Karavany na hřišti

Další parkování by mělo být zajištěno v areálu lesnického učiliště nebo na území firmy JCZ Maršovice. Na fotbalovém stadionu v Maršovicích je také plánováno parkoviště pro karavany. „Parkování ve Žďáře nad Sázavou bude řešeno plochami za Kauflandem a v průmyslové zóně," informuje Libor Černý.

V době konání závodů se budou organizátoři snažit o minimalizaci automobilové dopravy. Návštěvníci by měli být převáženi Shuttle Busy s tím, že stávající parkoviště u nemocnice bude sloužit coby autobusové nádraží. Jízda bude zdarma a autobusy pro biatlonové fanoušky ze Žďáru nad Sázavou do Nového Města na Moravě by měly jezdit v sedmiminutovém intervalu. „Veřejnost může využit místo linek kyvadlovou dopravu," doplňuje Libor Černý. Organizační výbor se zabýval rovněž řešením parkování návštěvníků nemocnice. Ti budou mít k dispozici nové parkoviště, které bude ještě v letošním roce vybudováno přímo v areálu zdravotnického zařízení.

Karty pro místní

Na některých úsecích lze mimo jiné očekávat i snížení rychlosti jízdy na 30 kilometrů za hodinu. Většina křižovatek by měla být řízena policisty. Silnice směrem od Nového Města na Moravě do Vlachovic bude po celou dobu konání závodů pro osobní automobily uzavřena.

Obyvatelé Jiříkovic a Vlachovic obdrží prostřednictvím svých starostů od pořadatelů karty, které je budou opravňovat k průjezdu. Jednosměrka směr Jiříkovice je plánována přes Radňovice. Z Jiříkovic se obyvatelé dostanou další jednosměrkou okolo areálu SKI směrem k Medinu. Stejné karty obdrží také zaměstnanci Medinu, ty budou platit ale pouze po parkoviště firmy.