Jedním z míst kam letos zamířili, byla i Nemocnice Nové Město na Moravě, kde potěšili malé pacienty, ale nejen je.

Ve čtvrtek v devět hodin ráno vstoupily na dětské oddělení novoměstské nemocnice tři dvojice profesionálních Zdravotních klaunů. Sestry Vitamínovou, Kotrlou a Vykydalovou s doktory Vitamínem, Naprdovou a Hajným přivítala usměvavá učitelka Katka Nováková, která je po většinu návštěvy doprovázela.

Na rozdíl od loňské návštěvy byl na oddělení nízký počet dětí, proto se klauni mohli pečlivě věnovat každému z nich. U devítileté Klárky tak bodovalo vyšetřování speciálním gumovým prasátkem za „dvě stě tisíc“. Malého Tobiáše, který byl zprvu nedůvěřivý, zase okouzlilo chytání bublinek natolik, že klauny ani nechtěl nechat odejít. Malého Davida, ale i všechny přítomné pak rozesmála hádka doktora Vitamína se sestrou Vitamínovou, kteří se nemohli dohodnout, zda jsou za Davidem, či před Davidem. Sestra Vitamínová prostě odmítla pochopit, že i když přišli za Davidem, stojí před jeho postelí.

Ilustrační foto.
V nemocnici naučí mýt ruce

Neopomenuli však ani ročního Honzíka, kterému zahráli na ukulele, a odbýt se nenechali ani izolací se zákazem vstupu, kde alespoň přes okénko potěšili maminku měsíčního miminka.

Když už nebylo koho dál těšit na lůžkovém oddělení, vydali se klauni přes interní ambulanci do dětské a po cestě pobavili i osazenstvo místní lékárny, kde zahráli a zazpívali spolu s personálem i mile překvapenými zákazníky.

Poslední půlhodinku strávili na chirurgii u nově příchozího pacienta, třináctiletého Filipa. Uvítali ho, ubytovali, odnesli mu tašku, pomohli vybrat tu nejpohodlnější postel, natočili televizor správným směrem, vysvětlili, jak se zvoní na sestřičky a uložili ho. Filipa, který přišel na oddělení s lehkou nervozitou z nadcházejícího operačního zákroku, tak opouštěli usměvavého a klidného.

Zdravotní klaun, o. p. s., je nezisková organizace s mezinárodní působností, která již od roku 2001 přináší humor a radost hospitalizovaným dětem i geriatrickým pacientům. Přispívá tím ke zlepšení jejich psychického i celkového zdravotního stavu, a to prostřednictvím návštěv speciálně vyškolených Zdravotních klaunů. V současné době navštěvuje 86 Zdravotních klaunů pravidelně 64 nemocnic, 7 domovů pro seniory a 1 hospic. Zdravotní klaun je partnerem Red Noses International a členem European Federation of Hospital Clown Organizations.

Kateřina Procházková