„Jedná se o projekt nazvaný Zahrada pro Zdislavu, který je z padesáti procent financován Nadací ČEZu. Celé to bude stát okolo sta tisíc korun,“ nastínila finanční stránku věci ředitelka Centra Zdislava Hana Janů. „Nové Město přidá na tento projekt peníze ze svého Nadačního fondu, ještě ale není určena přesná částka,“ dodal novoměstský starosta Michal Šmarda.

Část víceúčelové zpevněné plochy, kterou v současné době stavební firma tvoří, zabere obří šachovnice. „Ta bude velká asi pětadvacet metrů čtverečních. Kromě šachů se tam bude moci hrát třeba pexeso, dáma a jiné hry,“ prozradila Hana Janů s tím, že o vytvoření šachových figurek chtějí požádat učně z novoměstské Střední odborné školy. Ti už mají s podobnou činností své zkušenosti, neboť z jejich dílny pochází i šachové figurky s nimiž je možné zahrát si královskou hru na Vratislavově náměstí a před kulturním domem.

O další herní prvky se postarají sami klienti Zdislavy. „Počítáme například s výrobou obrázků pro hraní pexesa. Dřevěné desky polepíme kresbami, jejichž autory budou naši klienti,“ vysvětlila Hana Janů.

Zelenou dávají brigádníkům ve žďárské firmě Tokoz.
Firmy na Žďársku už hledají brigádníky na letní měsíce

Pocitový nebo také hmatový chodník, který je jednou ze tří částí projektu, bude poněkud odlišný, než podobné chodníky, které bývají v poslední době součástí nejrůznějších naučných stezek. I v tomto případě je v plánu bosé chození po různých druzích materiálu, jako je například písek, kamínky, dřevěné špalíčky nebo šišky. Specialitou chodníku u Centra Zdislavy ovšem bude chodníček pro doprovod.

Většina chodníků má pouze jedno pole. Ale vzhledem k tomu, že tento chodník budou využívat lidé s handicapem, necháváme přistavět ještě chodníček pro doprovod, který po něm může vézt i vozík. Jakmile se klient unaví a přestanou mu nohy sloužit, může se posadit do vozíku a doprovod ho odveze,“ informovala Hana Janů.

Stavební firma, která chodník buduje, se musí vyrovnat i s některými specialitami, jež kvůli svým klientům vedení denního stacionáře naplánovalo. „Chodník musí mít oválný tvar, aby se klienti mohli vrátit do výchozího bodu a nemuseli si s sebou nosit boty v ruce. Nejkomplikovanější je obrubník, z rovného obrubníku nelze udělat půlkruh bez toho, že by se nemusel rozřezat na malé části, které je pak nutné vedle sebe naskládat do potřebného tvaru. Ale děláme tuto práci už spoustu let, tak si s tím poradíme,“ pousmál se majitel stavební firmy František Šandera.

Hotovo bude do poloviny srpna, v plánu je i slavnostní otevření. „Bylo naším velkým snem vybudovat ke Zdislavě nějaké vhodné zázemí. Naše představa je taková, že na zahradě mohou strávit příjemné chvíle také rodinní příslušníci klientů. I oni se mohou projít po zážitkovém chodníku, zahrát si hru nebo posedět na houpačce. A na návštěvu mohou dojít i další. Nechceme zahradu před veřejností uzavírat, naopak. Od pondělí do pátku může přijít v podstatě kdokoliv,“ podotkla Hana Janů.

V lokalitě Klafar jsou volné další pozemky.
Žďár chystá prodej pozemků pro výstavbu osmi bytovek

Centrum Zdislava má ovšem se zahradou u denního stacionáře i další plány. „Chceme pořídit zahradní nábytek, který by sloužil klientům i návštěvníkům. A chystáme se pořídit i takzvané mobilní záhony, které budou zavěšeny v určité výši tak, aby se zahradničení mohli věnovat i klienti na vozíku. Ti tuto činnost běžně provádět nemohou, rádi bychom jim to ale umožnili,“ prozradila vize Centra Zdislavy Hana Janů.