„Když už budeme divadlo rekonstruovat, bavíme se s pracovníky regionálního muzea a odboru kultury také o tom, zda by nestálo za to, aby mělo název podle někoho, kdo se o ně zasloužil," uvedl žďárský starosta Zdeněk Navrátil. Podle něj je možné, že už v lednu bude návrh součástí některé z anket pro obyvatele. Městští úředníci chtějí jejich prostřednictvím Žďárany zapojit do rozhodování o městě.

„Je otázka, zda dojdeme k názvu podle jména, nebo místa. Možná zjistíme, že nejlepší bude současné prosté pojmenování městské divadlo, nicméně jsem rád, že tuto diskusi povedeme," dodal Zdeněk Navrátil.

Radní nad tipy na jména uvažují, někteří ale nevidí jako nutné pojmenovat divadlo po určitém člověku. „Osobně nevidím jako handicap, že není po nikom pojmenované. A případný název jako městské divadlo či žďárské divadlo by byl podle mě dostatečný," poznamenal radní Radek Černý.

Žďárské, nebo Turinského?

Konkrétní jméno netipovala ani radní Romana Bělohlávková. „Budu nad tím ale uvažovat, jen nechci střílet od boku," usmála se radní.

„Že bych vysypal z rukávu nějaké jméno, to neudělám, nechci totiž nikoho ovlivňovat. Svůj tip ale mám," prozradil místostarosta Josef Klement. Stejně tak je ale podle něj vhodné dát kulturnímu stánku název akcentující místo či region. „Myslím, že široké občanstvo ve Žďáře návrh dá, a ten konečný že pak vybereme ke spokojenosti většiny," řekl Klement.

Nápad na pojmenování divadla přednesl v prosincovém zastupitelstvu zastupitel Ladislav Bárta. Podklady mu dal spisovatel a historik Zdeněk Vyhlídal, jenž navrhl pojmenovat divadlo podle Františka Turinského. „Stojí za to zvážit nejen to, jak bude eventuálně divadlo vypadat, ale i jeho pojmenování," řekl zastupitel Ladislav Bárta.

František Turinský (1797- -1852) nebyl žďárským rodákem. Byl národní buditel, úředník, divadelní dramatik a také aktivní ochotník. V době, kdy žďársko-vojnoměstecké panství patřilo Dietrichsteinům, pracoval tam od roku 1837 jako vrchní byl nejvyšší správní úředník, jakýsi ředitel panství. „Říká se, že byl snad jako jediný z prvních obrozenců uznávaný v tom, že dokáže skutečně tvořit českou ‚kumštliteraturu'," připomněl muzejník a historik Stanislav Mikule. Jak dodal, Turinský byl například i proti zalesňování Zelené hory. Argumentoval prý tím, že je to pro Žďárské výletní místo s krásným výhledem.

Ve Žďáře napsal Turinský divadelní hru Virginie. „V jiné jeho hře Angelina je báseň, řeč jedné osoby, jež teskní nad domovem. Mluví ve stylu ‚kde domov můj, kde vlast je má'. To se líbilo Tylovi a Škroupovi," upozornil Stanislav Mikule na to, že Turinský má patrně podíl na české hymně. Ale Zdeněk Vyhlídal jako základní zdroj vystopoval Goetheho, od nějž si prý slova do básně „vypůjčil" zas Turinský.