V pondělí o tom rozhodli městští radní a vyhověli tak žádosti mladých sprejerů. Vyhradili jim dělicí betonovou zídku, která se nachází za obchodními domy na žďárském náměstí Republiky. „Dáte-li se po projití průchodem do atria vpravo, je tam úzká ulička, kam zajíždějí jenom zásobovací automobily, které sem míří kolem Základní školy Švermova,“ popsal umístění oficiální sprejerské plochy žďárský starosta Jaromír Brychta.

Od prohlášení betonové zídky za oficiální sprejovací plochu si hlavní představitelé okresního města slibují především minimalizaci graffiti vznikajících mimo takovéto vyhrazené prostory – například na objektech bytových i rodinných domů, sloupech, plotech, zastávkách, nebo dokonce kulturních a historických památkách ve Žďáře na Sázavou.

„Měli jsme ale podmínku, která by měla být uvedena i ve smlouvě uzavřené mezi žďárským komunálním odborem a zástupcem mladých. Ta je, že jakmile bude využití zídky k účelům tvorby graffiti ukončeno, bude tato plocha uvedena zpátky do původního stavu,“ nechala se slyšet žďárská místostarostka a senátorka Dagmar Zvěřinová.

Prostory za obchodními domy na náměstí nejsou ale první legální plochou pro sprejery, která v okresním městě vznikla.

Možností je více

Zájemci se mohou výtvarně projevovat například na pilířích mostu u jezu ve žďárské ulici 1. máje. „Již před několika lety jsem jim také domluvil s ředitelem podniku Žďas, že mohou malovat na betonový plot ve směru k lesu. Další plocha je na skladu řeziva obchodního domu Kinských, a to zezadu, ve směru k řece,“ uvedl Jaromír Brychta. Zároveň však podotkl, že například plocha za Žďasem není mezi sprejery tolik oblíbená, neboť je tam malá frekvence chodců, kteří by mohli jejich výtvory obdivovat.

Vedení okresního města se vstřícným krokům ke sprejerům nebrání ani do budoucna, obzvláště tehdy, budou-li patrné nějaké výsledky těchto snah o minimalizaci vandalismu.

„Kdyby to byla cesta k tomu, že nám nebudou malovat po dalších nemovitostech, byli bychom skutečně moc rádi. Všichni ale víme, že to tak zatím bohužel není,“ dodala místostarostka Dagmar Zvěřinová.