Slavnostní zahájení provozu na náměstí Republiky si navzdory chladnému počasí nenechaly ujít stovky lidí. Na náměstí hrála Venkovská kapela a příchozí tammohli na kupovat na letošním prvním žďárském farmářském trhu. „Sluníčko přece jen vykouklo, tak jsme se sem vypravili. Je velká zima, ale Kubíka nejvíc přitahuje voda z kašny. Kdybych ho nechala, byl by mokrý hned, jak jsme přišli," smála se Markéta Němcová, která přišla na náměstí se synkem.

Kašny byly jedním z důvodů, proč radní slavnostní otevření náměstí nechali na jarní termín, spolu s rekonstruovaným centrem města se v sobotu otevřely i městské fontány. Voda už tryská jak z nové kašny před Starou radnicí, tak z té na náměstí Havlíčkově. Konec dubna byl také podle smlouvy s dodavatelem rekonstrukce, společností Gremis, konečným termínem pro dokončení stavby. Stavebníci ale vše stihli dříve.

Jak se Žďárským „nové" náměstí líbí? „Po pravdě nejsem z něj zas tolik nadšená. Tedy ne že by tu nebylo hezky, jen mi to připadá vlastně skoro stejné jako předtím, nebýt té nové dlažby, jen jakoby uklizenější. Možná je to jen nezvyk. A zdá se větší, možná proto, že je často skoro prázdné. A to je škoda," řekla Miroslava Novotná.

„Mně se líbí celé náměstí, nová kašna taky. Jsem zvědavá, jak bude vypadat osvětlená. Příjemné jsou i ostatní novinky, zvonkohra a osvětlení. A jsem ráda, že tady zůstala historická studna," dodala Markéta Němcová. „Mně tady vadí některé podle mě nedořešené věci, třeba to podélné parkování u silnice, kde prakticky není kam vystoupit, a hlavně ten chodník u obchodních domů. Ten podle mě potřeboval opravu víc než plocha uprostřed," poznamenal Pavel Dvořák. „Ale jinak je hezčí než dřív," dodal s úsměvem muž.

Jak v sobotu uvedl starosta Zdeněk Navrátil, rekonstrukce náměstí Republiky stála dohromady 28 milionů korun. Město získalo na stavbu evropskou dotaci z Regionálního operačního programu. Jeho zástupci se kromě zastupitelů města a zhotovitele přestavby ceremoniálu také zúčastnili. Příspění Evropské unie zviditelní na náměstí pamětní deska.

„Věřím, že si obyvatelé Žďáru budou náměstí užívat. Ty takzvané cihly jsou jedna věc, teď je na nás, jestli jim dáme skutečný smysl. Snažíme se o to, abychom náměstí skutečně oživili," řekl starosta. Radnice momentálně připravuje několik akcí, které se budou konat v centru města. „Doufáme, že bude opravdoovým místem setkávání, to do centra města patří," dodal místostarosta Josef Klement.

Kromě nových povrchů ze štípané dlažby má náměstí Republiky také nové osvětlení, zeleň, mobiliář a v dlažbě časovou osu s upomínkami významných dat z historie města.

Nová je i kašna, kterou vytvořil sochař Jiří Plieštik. Kašnu tvoří desetitunová mísa z leštěné mrákotínské žuly s výtvarným motivem, který symbolizuje říční prameny. Její vodní program má tři různě dynamické podoby, jež budou ladit s hraním zvonkohry. Ve večerních hodinách doplní vodu ještě osvětlení, včetně barevného.

Na náměstí po přestavbě zůstala i překvapivě zachovalá historická studna, hluboká kolem pěti metrů, kterou našli při průzkumu archeologové. Včetně spirálovitě kladené kamenné obruby činí její průměr dva metry. Studna je nyní nejstarším objektem v centru města. Podle historiků pochází patrně ze 14. století, na přelomu 16. a 17. století byla zasypána a pak vkomponována do obvodové zdi domu číslo popisné 297. Studna dostala při rekonstrukci novou kamennou obrubu, takzvanou ohlubeň, a uvnitř je osvětlená. Zakrývá ji historizující kovová mříéž, kterou vytvořil umělecký kovář Jan Schwarz.

Celkovou atmosféru na přebudovaném náměstí dotváří a kolemjdoucím zpříjemňuje zvonkohra, která ve dne každou hodinu hraje jinou melodii. Zvonkohru dostalo město jako dar od místního podniku Ždas, kde také všech jejích devět zvonů odlili. V příštích měsících přibude na  náměstí pamětní deska, která bude tento dar městu připomínat.

Bourání v 70. letech

Historické jádro Žďáru nad sázavou bylo přestavěno v 70. letech minulého století. Mezi roky 1970-1973 byl na náměstí zbourán soubor domů zvaný Špalíček. „Tvořily ho čtyři spojené domy, tři obytné a jedna dominantní budova s mansardovou střechou. Na konci 19. století ji nový majitel Josef Vašátko adaptoval na obuvnickou továrnu," popsal Miloslav Lopaur, historik žďárského regionálního muzea. Za Vašátkovou továrnou, která byla zbourána jako poslední, stály domy Jirouškových, Šlerkových a Švastalových. Před posledním z nich například v meziválečném období stávala první benzinová pumpa.

Rekonstrukci náměstí začala radnice chystat v roce 1998, kdy město vyhlásilo veřejnou urbanisticko-architektonickou soutěž. Sešlo se v ní 17 návrhů, ale vítězný návrh nebyl v roce 2003 schválen.

Další etapa přípravy přestavby začala v roce 2007. Konalo se výběrové řízení na projektanta, a v roce 2008 radnice vítězný návrh představila obyvatelům. V roce 2011 vznikla pracovní skupina, jež projekt zhodnotila a určila podmínky pro jeho uskutečnění - například bezbariérovost, použití štípané dlažby a zachování umístění kašny před Starou radnicí.