Odborné přednášky jsou na žďárském gymnáziu koncipovány tak, aby jim rozuměli laici všech věkových generací. To je také jeden z důvodů obrovského zájmu o ně. „Loňský ročník nás velice příjemně překvapil. Zájem posluchačů postupně velmi narost, měli jsme i sto posluchačů na přednášku," konstatuje spolupořadatelka akce pedagožka Lenka Nováková.

Zájemci se budou moci se žďárskými pedagogy scházet každou druhou středu vždy od 15.30 do 17.30 hodin. „Přednášející učitelé představí své obory tak trochu netradičně všem, kteří mají zájem se i nadále vzdělávat," připomíná Lenka Nováková. Zároveň upozorňuje, že posluchačům „nehrozí" na školní půdě žádné přezkoušení. Účast je navíc zcela zdarma.

Jedním z důvodů konání přednášek je snaha školy více se otevřít veřejnosti. Chceme se Žďáranům prezentovat jako akademická půda, která nezasahuje pouze tu nejmladší školní generaci, ale může vzdělávat opravdu všechny," dodává pedagožka.

Témata pro přednášky jsou ve žďárském gymnáziu vybírána v rámci kompromisu, zohledňujícím přání posluchačů a kapacity samotných pedagogů. Letos jsou proto opět zváni zájemci o cestování, chemii, biologii, historii, fyziku, zdravovědu a další obory. Přednášet se bude v průběhu roku napříkald o Maroku, mikrobech, genetice, přírodních zajímavostech či zdravé výživě. Kromě jiného čeká zájemce také práce v laboratoři či novém badatelském centru a společný výlet za poznáním.