Ochranu a archivování těchto dokumentů zajišťuje již od roku 2000 Národní knihovna České republiky ve spolupráci s Moravskou zemskou knihovnou a Ústavem výpočetní techniky Masarykovy univerzity v Brně.

„Autoři projektu naznali, že na webových stránkách jednotlivých měst, organizací a podobně se nacházejí informace, sdělení či zprávy, které jsou důležité pro archivaci dění ve státě. A my jsme velice hrdí na to, že byl pro tento účel vybrán zrovna web Žďáru, i když samozřejmě nejsme jediní oslovení - takových internetových stránek je více,“ vyjádřila se žďárská starostka Dagmar Zvěřinová. Souhlas s archivováním žďárským webových stránek vyslovili také městští radní.

Stahování dat

„Bylo totiž potřeba schválit podepsání smlouvy, že mohou být z našeho webu data stahována a uchovávána,“ upřesnila Zvěřinová. Projekt se ale netýká jen webových prezentací měst a obcí, informace jsou čerpány i z dalších seriózních internetových stránek.

„V oslovování máme systém, podle kterého se postupuje, a to nejen v případě měst, ale ve všech oblastech. Systematicky je brána Praha, dále krajská města, vítězové soutěží Obec roku, Historické město roku, města a památky v seznamu UNESCO, významná historická a kulturní města. Postupně se bude rozšiřovat záběr na okresní města, nejnavštěvovanější turistické cíle a tak dále,“ vysvětlil Jan Hutař z Národní knihovny České republiky.

Zároveň dodal, že ve WebArchivu se objevují, respektive jsou oslovována i města, jež jsou navržena přes formulář, a další zajímavé projekty obcí, jež pracovníci knihovny objeví na internetu a zdají se jim zajímavé.