Záštitu nad předáním certifikátu Úřad s úsměvem převzala předsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky Miroslava Němcová. „Je to pro mě velice příjemná situace. Jako rodačka s radostí vnímám, že se žďárský městský úřad posunuje kupředu. Beru to jako aktivitu lidí, kteří pochopili, že změnit vnímání veřejné správy ve společnosti znamená začít u sebe, poskytovat stoprocentní služby, neustále zvyšovat nejen kvalifikaci úředníků, ale i jejich přístup a vstřícnost ke klientům," vyjádřila se v pondělí Němcová.

Známka 1,1

Pro splnění podmínek pro udělení nejvyššího stupně musí úřad každoročně absolvovat audit, kdy anonymní „utajení" zákazníci hodnotí úroveň služeb a přístup při osobních i telefonických jednáních. Dále je mimo jiné hodnocena úroveň elektronické komunikace, rychlost reakce, orientace lidí v úřadu nebo vzhled zázemí. „V Městském úřadě ve Žďáře bylo provedeno a vyhodnoceno 161 osobních šetření, 199 telefonických a 204 e-mailových kontaktů a 775krát jsme se dotazovali klientů odcházejících z radnice na jejich spokojenost," uvedl za certifikační společnost MVS Projekt její jednatel Rostislav Honus. „Využíváno bylo známkování jako ve škole, tedy 1 až 5. Žďárský úřad obdržel známku 1,1 až 1,2," dodal Honus.

Na dosažení ocenění pracovali zaměstnanci úřadu s podporou vedení města od roku 2009. Nejdříve na základě doporučení auditu připravili standardy komunikace s klienty a poté se zaměřili na přívětivost prostředí radnice. Zaveden byl například vyvolávací a objednávkový systém, změnila se čekací doba i úřední hodiny, vylepšila místa k sezení či byla vybudována nová recepce.

„Neděláme to pouze proto, abychom soutěžili, ale snažíme se trvale přizpůsobovat požadavkům obyvatel. Naším úřadem projde více než sto tisíc klientů a cílem je, aby byli vždy kvalifikovaně, slušně odbaveni a odcházeli i nadále spokojeni," řekla starostka Žďáru Dagmar Zvěřinová.

Do iniciativy Úřad s úsměvem se zapojilo 18 úřadů měst, jsou mezi nimi například městské úřady v Šumperku, Chebu, Písku, Táboře, Humpolci, Dačicích nebo ve Zlíně.