Výběrové řízení je součástí realizace projektu Asistent prevence kriminality II. Zájemci o místo preventisty se mohou hlásit do 13. ledna 2014 v služebně Městské policie ve Žďáře nad Sázavou.

Současní preventisté pracují ve Žďáře od 2. září. Jejich činnost hradí dotace na prevenci kriminality Ministerstva vnitra a částečně rozpočet města. Tento grant však „doběhne" posledního března příštího roku. Projekt se ale osvědčil, a proto Žďárští žádali o další dotační podporu.

Město dotaci získalo; tentokrát z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost Evropského sociálního fondu. Evropské peníze umožní teď zaměstnat celkem tři preventisty. „Tito vybraní asistenti prevence kriminality budou pracovat od 1. dubna 2014 do 31. srpna 2015," informoval žďárský místostarosta Ladislav Bárta.

Jelikož jde o jiný program, projdou jako ostatní uchazeči výběrem i stávající pracovníci, pokud budou chtít tuto činnost dále vykonávat. „Jejich práce má výsledky. Předpokládáme, že se do nastávajícího výběrového řízení přihlásí," řekl Martin Kunc, vedoucí žďárské městské policie.

„Byli bychom rádi, kdyby se přihlásili a své pozice obhájili," dodal k současným pomocníkům strážníků Bárta. Z výběrového řízení vzejdou tři preventisté a vybráni budou ještě dva „náhradníci" osoby, jež bude město moci v případě nutnosti pro práci na této pozici oslovit. „Zajistit takto zastupitelnost je jednou z podmínek čerpání evropských peněz," doplnil Bárta.

Řízení uspořádá městský úřad. „Výběru se zúčastní jak zástupci městského úřadu, tak samozřejmě vedení městské policie, Policie České republiky a také Ministerstva vnitra, které je garantem projektu prevence kriminality," vysvětlil Ladislav Bárta.

Posila městské policie má zázemí v azylovém domě, vlastní služební telefony a vykonává dohled v terénu. Zájemce o místo preventisty by měl vyloučenou lokalitu dokonale znát a mít dobré komunikační schopnosti.