Žďárský tenis má za sebou jednu z nejúspěšnějších sezon. Jubilejní výročí, které klub plánuje na příští rok, by měl oslavit stylově v novém. V zimě 2018 by se ve Žďáře měl hrát tenis!„Pokud bych hodnotil uplynulou sezonu, tak musím nahlas říci, že byla ve všech věkových kategoriích nejúspěšnější v celé naší tenisové historii a máme výborný potenciál se zlepšovat i v následujících letech. Díky podpoře města se navíc všichni dočkáme adekvátního zázemí a nové nafukovací haly,“ těší předsedu tenisového oddílu TJ Žďár Leoše Chalupu, který během rozhovoru na tradičním bilancování uplynulého ročníku ve Škrdlovicích jedním dechem dodává: „Lepší oslavu blížících se šedesátin jsme si nemohli přát.“

Poohlédněme se za sezonou 2017. Jaká byla?
V krajských soutěžích jsme nasadili do všech věkových kategorií od mini až po dorost devět družstev a celkově odehrálo soutěže a turnaje 50 mladých tenistů. Tolik týmů jsme neměli za celých šedesát let. V počtu družstev patříme mezi tři největší kluby v Kraji Vysočina.

Podařilo se vám splnit výkonnostní cíle?
Mládežníci si v soutěžích vedli skvěle, předem stanovené cíle splnili, za což patří všem hráčům velké poděkování za skvělou reprezentaci. Mladší žáci skončili v krajském přeboru (KP) II. třetí a starší žáci A ho s přehledem udrželi. Dorost si po povedených výkonech rovněž zajistil účast v KP II. Třešničkou na dortu je dlouho očekávaný postup dospělých, kteří suverénně zvítězili ve své skupině a příští rok se ve Žďáře bude hrát KP II. Nyní máme všechny A-družstva v KP II. Výhledově se chceme především u mladších žáků posunout do KP I, druhé nejvyšší soutěže v krajích a třetí v ČR. Velmi nadějné výkony navíc předvedli i naši mini tenisté.

Čím si to vysvětlujete?
Projevila se mravenčí práce trenérů a rodičů, kteří své děti podporují v tenise, byť se jedná o náročný sport nejen po stránce sportovní, ale i finanční. Hrozně mě proto těší, že se nám stále rozrůstá naše tenisová základna. Letos jsme se věnovali 81 dětem, 31 z nich se učí základům tenisu v populární tenisové škole. S devíti trenéry je v současných podmínkách kapacita tenisového oddílu plně vytížena. Během roku jsme uspořádali devět turnajů, z toho pět bylo celostátních. Snažíme se, aby byl tenis vidět.

Ve Škrdlovicích jste kromě bilancování sezony předali i několik individuálních cen. Kdo si je odnesl letos?
Mezi chlapci získal našeho Zlatého kanára Filip Piechula, který v kategorii mladších žáků vybojoval do celostátního žebříčku bonusovou hodnotu (BH) 15. Filip vyhrál řadu celostátních turnajů ve dvouhře a především ve čtyřhře. V soutěžích družstev prakticky neprohrál utkání a byl velkou oporou. V dívčí kategorii si zasloužila Zlatého kanára Lucie Braunová, mezi mladšími žákyněmi si připsala do celostátního žebříčku BH 9. Lucka několikrát postoupila do čtvrtfinále celostátních turnajů a byla finalistkou ve dvouhře a čtyřhře v meziokresním přeboru mladších žáků.

Další dva ocenění už toho mají za sebou mnohem víc…
To máte pravdu. (smích) Do naší tenisové síně slávy byl uveden Ivan Chalupa, v klubu působil nejdříve jako aktivní hráč, v 80. a 90. letech se věnoval jako trenér II. třídy trénování mládeže a v tomto období byl u zahájení masivnější výuky tenisu žďárské mládeže. Nesmím zapomenout na nestora a spoluzakladatele tenisu ve Žďáře nad Sázavou pana Oldřicha Petroše, který v letošním roce oslavil krásné devadesátiny a stále je plný síly a energie, kterou rozdává na tenisových kurtech.

Pojďme k blízké budoucnosti. V kuloárech se již nahlas hovoří o nové nafukovací hale a revitalizaci tenisového a fotbalového zázemí. Přiblížíte víc?
Jsem hrozně rád, že můžu říct, že se poprvé od založení klubu dočkáme adekvátního zázemí a nafukovací tenisové haly. Díky podpoře města bylo rozhodnuto o výstavbě nového zázemí pro tenis a fotbal na stávajícím místě, kompletní revitalizaci čtyř kurtů a také instalaci nafukovací haly na dva kurty pro šestiměsíční zimní období. Vzhledem k tomu, že jsme se mohli spolupodílet na návrhu nové budovy se zázemím a interiéru, potvrdím, že pro všechny tenisty bude připraveno zázemí hodné 21. století. Možnost trénovat v hale určitě zvýší výkonnost našich závodních hráčů, pro něž byla absence haly velkým handicapem. Radost ale nemáme jen my, ale i široká tenisová veřejnost, která už ani v jakoukoliv tenisovou halu nedoufala. Lepší oslavu blížících se šedesátin jsme si nemohli přát.

Už víte, jak si příští rok poradíte s výpadkem tréninkových hřišť?
S revitalizací samozřejmě souvisí provoz po dobu výstavby, která bude zahájena v nejbližších dnech a bude pokračovat na jaře. Jsme připraveni na omezený provoz, byť musíme zabezpečit tréninky, mistrovská utkání a turnaje pro všechny věkové kategorie. Pravděpodobně požádáme o pomoc i kluby v okolí Žďáru.