„Včera ráno jsem vyprala a prádlo jsem pak pověsila ven na šňůru, aby brzy uschlo. Ale když jsem ho pak šla sbírat, zůstala jsem stát jako opařená. Namísto černých triček tam byla trička černo-žlutá. Na každém kousku prádla byla vrstva pylu. Všechno jsem musela vyprat znovu a pověsit doma,“ postěžovala si Kateřina Svobodová z Nového Města na Moravě.

Z drobounkých pylových zrníček nemají radost ani motoristé. „Každý den jezdím dvakrát s autem do myčky. Je to hrůza, už aby to skončilo,“ netajil se rozhořčením Filip Soldán ze Žďáru nad Sázavou.

Pyl nejenže obtěžuje, ale některé jedince také ohrožuje na zdraví. Na pozoru by se v těchto dnech měli mít především alergici. „V dospělé alergologické ambulanci v souvislosti s pylovou situací zaznamenali asi třetinový nárůst. Přibylo logicky pacientů, kteří nejsou objednaní,“ poznamenala tisková mluvčí novoměstské nemocnice Tamara Pecková.

„Na dětské alergologii nárůst nezaznamenali, ale to je dáno tím, že dětské pacienty lékaři na pylovou sezonu připravují už od ledna a února. Pokud u dětských pacientů nastane v souvislosti s pylovou situací super akutní problém, zvládnou ho vyřešit dětští lékaři,“ doplnila Tamara Pecková.

Pavel Pergl v dresu Sparty (vpravo).
Tragédie: Zemřel fotbalista Pavel Pergl, v sobotu měl nastoupit za Velkou Bíteš

Pylová invaze je dána především rychlým nástupem vysokých teplot po dlouhé zimě. Kvést začaly nejen květiny, ale také stromy. Po letech se ke kvetoucím dřevinám přidaly i smrky a borovice. „Ty rozkvétají v nepravidelných intervalech, říká se, že kvetou co čtyři nebo co sedm let. Letos je semenný rok, takže kvete většina stromů,“ potvrdil odborný lesní hospodář ze Sněžného Miloš Kučera. „Souvisí to se suchem v minulých letech. Stromy se cítí ohroženy tím, že mají nedostatek vláhy. Snaží se zachránit své potomstvo, takže rozkvetou, aby se mohly vysemenit,“ dodal lesní správce.

Žlutý prášek neodplavil ani déšť, který na Žďársko přišel spolu s bouřkou. Ještě nějakou dobu potrvá, než pylová invaze skončí. „Myslím si, že by to mohlo skončit tak za týden. Pak ale zase rozkvetou břízy. To už ovšem nebude takový nápor, jako když naráz rozkvetly smrky a borovice,“ vysvětlil Miloš Kučera.

Větrné počasí roznášení pylu ještě napomáhá. A jak se dá proti pylové invazi bránit? Odborníci doporučují nošení slunečních brýlí a omezení větrání v bytech, zejména v ložnici, která by se měla vyvětrat takzvaně přes druhou místnost. Pokud někomu způsobuje pyl zdravotní potíže, měl by pobyt venku omezit na dobu brzy ráno nebo pozdě večer, kdy je výskyt pylových zrnek ve vzduchu nejnižší. Při procházkách je důležité vyhýbat se rozkvetlým loukám a okrajům lesa. Po návratu domů je pak vhodné převléct se do jiného oblečení.