Kdy se v biografu začne stavět, není zatím jasné. Dnes mají žďárští radní schválit dodavatele projektu. „Poptali jsme projektovou dokumentaci. Vybraný dodavatel by ji měl zpracovat do konce května. Potom bude probíhat výběrové řízení na dodavatele prací, a podle toho pak uvidíme, zda bychom úpravy stihli udělat v létě," informoval žďárský radní Radek Zlesák.

Kino by mělo být kvůli úpravám zavřené zhruba tři měsíce. Radní ale nevědí, zda do léta stihnou vybrat stavební firmu. „V létě bývá provoz kin obvykle v útlumu, proto by bylo ideální směřovat přestavbu na toto období. Čas ovšem hraje proti nám, výběrové řízení bude na letní měsíce navazovat, a tak nemůžeme říci, zda se v té rychlosti někdo přihlásí či nabídne adekvátní cenu. Pokud to ale ‚nedopadne' v létě, počítáme se zimou, kdy bývá poptávka firem po pracích uvnitř objektů větší a ceny přijatelnější," řekl Zlesák.

Plánovaná přestavba zahrnuje úpravy vnitřních instalací vodovodu a kanalizace, elektřiny i vzduchotechniky, která je hlučná, a vytápění. „V nejhorším stavu je elektroinstalace, řešíme zčásti havarijní stav," připomněl Zlesák. Dílčí opravy a revizi elektroinstalace nechalo město udělat loni při letní „odstávce". „Revize je platná do roku 2017," dodal Jaroslav Kadlec, vedoucí komunálního odboru žďárské radnice.

V biografu je také nutné zajistit bezbariérovost, práce dál zahrnou rekonstrukci sociálních zařízení a hlediště. To je, co do počtu míst, pro současné potřeby předimenzované, i když z původních 530 sedaček jich bylo už pár desítek odstraněno. Sedadla jsou navíc nepohodlná.

Město má na kompletní rekonstrukci kina zpracovanou a schválenou studii. Pokud by nechalo vše provést tak, jak je navrženo, stálo by to až třicet milionů korun. Tolik ale Žďár v kase na kino nemá a v příštích letech není podle Zlesáka „na obzoru" ani možnost, jak získat dotace. Na úpravy kina tak zbude kolem deseti milionů. „Z té studie rozhodně budeme vycházet, není to ale tak, že přestavbu kina odbudeme „oškubanou" variantou. Za těch deset milionů vznikne plnohodnotné kino pro 21. století," poznamenal Zlesák.

Budova bude dál sloužit i pro besedy či přímé přenosy, projekt jen už nepočítá s původně zamýšlenými úpravami třeba pro divadlo.

Žďárské kino dřív provozoval soukromník, od podzimu 2014 ho spravuje město prostřednictvím příspěvkové organizaci Kultura Žďár. „Mohli jsme dosud dělat jen provizorní a nenákladné změny, a těší nás, že je ocenili návštěvníci a do kina chodí. Velkou rekonstrukci určitě vítáme, po více než padesáti letech, co existuje, ji tato jedinečná budova už potřebuje," doplnila Marcela Lorencová, ředitelka Kultury Žďár.

Biograf ve Žďáře odborníci oceňují jako architektonicky velmi zdařilou stavbu. Studie rekonstrukce počítá třeba se zachováním původního stropu v promítacím sále. „Budova je unikátní a naší snahou je, aby její genius loci zůstal zachován," sdělil Radní Zlesák.

Kino Vysočina poprvé slavnostně promítalo 15. srpna 1963, uvedlo širokoúhlý a barevný slovenský film Jánošík. V prvních deseti letech přišlo na 9 568 představení přes dva miliony diváků. Promítalo se na devětadvacetimilimetrových filmových pásech, v roce 1971 byla vrcholná návštěvnost do biografu tehdy přišlo 220 tisíc diváků.