Žďárské javory nedávaly tolik cukru jako kanadské, přesto se tu vyráběl sirup
Dnes tolik žádaná a vychvalovaná superpotravina javorový sirup není pro Žďár žádnou novinkou. Už koncem 18. století tam totiž vyráběli javorový cukr. Za vším stál nechvalně známý nejvyšší úředník žďárského panství Jan Alois Ulrich.
„Armáda se tehdy v rámci kontinentální blokády snažila získat prostředky, kde se dalo. Nedostatkový cukr tak třeba začali získávat zaváděním pěstování javorů. Z jejich mízy se pak vyráběl cukr. A tím se řídil i Ulrich, který stál v té době stál v čele žďárského panství,“ vysvětlil muzejník z Regionálního muzea města Žďáru nad Sázavou Stanislav Mikule.
Ve Žďáře se koncem 18. století začaly vysazovat javory ve větším množství. „Sbírala se z nich javorová šťáva a z té se dělal javorový cukr přímo v areálu kláštera,“ pokračoval Stanislav Mikule.
Výroba javorového cukru ale ve Žďáře nefungovala dlouho. „Posléze se zjistilo, že naše javory nedávají tolik cukru, jako kanadské druhy. Výroba se stala nerentabilní a nakonec byla zcela zrušena,“ konstatoval Stanislav Mikule.