„Armáda se tehdy v rámci kontinentální blokády snažila získat prostředky, kde se dalo. Nedostatkový cukr tak třeba začali získávat zaváděním pěstování javorů. Z jejich mízy se pak vyráběl cukr. A tím se řídil i Ulrich, který stál v té době stál v čele žďárského panství,“ vysvětlil muzejník z Regionálního muzea města Žďáru nad Sázavou Stanislav Mikule.

Ve Žďáře se koncem 18. století začaly vysazovat javory ve větším množství. „Sbírala se z nich javorová šťáva a z té se dělal javorový cukr přímo v areálu kláštera,“ pokračoval Stanislav Mikule.

Výroba javorového cukru ale ve Žďáře nefungovala dlouho. „Posléze se zjistilo, že naše javory nedávají tolik cukru, jako kanadské druhy. Výroba se stala nerentabilní a nakonec byla zcela zrušena,“ konstatoval Stanislav Mikule.