Nápadů je mnoho, shoda hlavně v tom, že prostor pro prodej u centrálního městského parkoviště musí dostat důstojnější ráz. Aby se v tržnici příjemně cítili jak prodejci, tak hlavně zákazníci.

Zatímco starostka Dagmar Zvěřinová by teritorium na centrálním parkovišti určené z obchodu zmenšila, místostarosta Ladislav Bárta se nebrání ani představě přestěhovat tržnici o pár metrů dále – zpět do atria. „Městská tržnice není bezesporu to, čím bychom se měli chlubit," připouští druhý žďárský místostarosta Ladislav Bárta.

O vzhledu tržnice či jejím případném umístění jinam čeká městské radní diskuze. Shodují se na tom, že tak, jak vypadá nyní, by rozhodně vyhlížet neměla: pohled na osiřelé kovové konstrukce stánků totiž není lichotivý už několik let.

„Roky trvající ostuda města pro trhovce i nakupující, to je žďárská tržnice. Jinak tohle místo ani nazvat nelze," tvrdí Lenka Hladíková. „Svoji éru má dávno za sebou. Já bych ji zrušila, jen zbytečně ubírá místa pro parkování," dodala ještě čtyřiatřicetiletá žena ze Žďáru.

Jako velmi nevzhledné hodnotí městské tržiště rovněž Jaroslav Sobotka. Poznamenal, že je na čase lokalitu konečně zkulturnit. „Naši trhovci jsou, podle mého názoru, slušní lidé a snaží se v tuto zlou dobu přežít. Jak tržnice vypadá je jasný obrázek toho, jak přistupuje město k drobným živnostníkům," nebral si servítky Sobotka.

Jak si samospráva Žďáru představuje nápravu? Podle slov Ladislava Bárty bude potřeba se zamyslet nejprve nad tím, zda tržnici nechat na svém místě, nebo zda ji nevrátit zpátky do atria, kde bývala dříve. Na parkoviště byla přesunuta poté, co prodejci zajížděli auty až do atria a tím ohrožovali chodce. Pokud by setrvala na stávajícím místě, pak by nebylo, jak podotkl Bárta, od věci zauvažovat nad vyčleněním jiného, menšího prostoru a zároveň žádat trhovce, aby po skončení prodejní doby po sobě konstrukce uklízeli. Kostry stánků jsou majetkem jednotlivých obchodníků, město jim dává k dispozici pouze plochu pro samotné podnikání.

„Jednou z variant je také to, že by se tržiště využívalo jen v rámci sezonního prodeje, oblečení má už vesměs své místo v kamenných obchodech," míní místostarosta Ladislav Bárta.

V případě jednotného stylu, například pořízení několika dřevěných budek pro prodávající, by se jednalo o investici v řádu desetitisíců korun za jednu „chaloupku" a náklady se promítly do platby za pronájem. „Nevyužívané konstrukce stánků jsou na parkovišti zbytečně moc roztažené, vymezené teritorium by se určitě hodilo zmenšit. Úprava tržnice je samozřejmě nutná, v letošním roce to ovšem nebude, protože ji nemáme zařazenou v akčním plánu. Snad příští rok," sdělila starostka Žďáru a senátorka Dagmar Zvěřinová.

I ona připustila možnost přemístění tržnice do prostor atria nedaleko centra okresního města. „Jakým směrem se do budoucna dát, nám naznačí také obsazenost centrálního parkoviště přes letní měsíce. Jestliže se projeví zvýšený zájem o jeho využívání ze strany návštěvníků relaxačního centra, již přijedou auty, pak by asi mělo sloužit výhradně jako odstavná plocha," nastínila další eventualitu, jak naložit s městským tržištěm, Zvěřinová.