„Na květen se postupně připravujeme už asi osm měsíců. Zajímavých akcí zorganizujeme několik, a takovým jejich vrcholem bude den otevřených dveří. Všichni návštěvníci se budou moci podívat na místa, která v poliklinice běžně vidět nemohou, prohlédnou si laboratoř, rentgen, ultrazvuk a další oddělení. Na to, co je zajímá, budou návštěvníkům odpovídat zaměstnanci," přiblížil Michal Hubert Zrůst, ředitel žďárské polikliniky. Den otevřených dveří se uskuteční 23. května.

Atraktivní náplň bude mít i dění na parkovišti před poliklinikou. Všechny složky integrovaného záchranného systému tam předvedou svoji práci i techniku. Posádky záchranářů, hasičů i policistů se představí vždy v kompletním složení.

„Chceme ukázat návštěvníkům zásahy tak, jak se skutečně odehrávají, takže členové posádek obsadí své pozice jako v reálné situaci," uvedl Zrůst. „Teď zrovna sháníme autovrak pro ukázku činnosti hasičů," dodal ředitel polikliniky s úsměvem. Každá složka záchranného systému bude během akce pro diváky svoje ukázky komentovat.

Dění před poliklinikou doplní doprovodné aktivity i atrakce pro děti, poliklinika také vyhlásí vítěze výtvarné soutěže, kterou uspořádala pro děti ze žďárských základních a mateřských škol. „Soutěž se jmenuje Zdravotník očima dítěte. Děti už nám svoje díla posílají, obrázky budou po skončení soutěže vystavené po celé poliklinice," řekl Michal Hubert Zrůst.

Ceny do soutěže pořídí poliklinika ze sponzorských darům, stejně jako financování oslav. „Sponzorů se nám ozvalo hodně. Jenom za oslavy ale jejich příspěvky neutratíme, také z nich uhradíme první splátku za nový přístroj ultrazvuk pro angiologii a klinickou onkologii," řekl Zrůst.

Cévní lékařství i klinická onkologie přibyly k oborům polikliniky v posledních letech. Nová je i prodejna a výdejna zdravotnických pomůcek, otevřená loni.