„Bude určena dospělým posluchačům, které chci seznámit s rytířskými turnaji v době Otce vlasti. Ale zmíním se i o turnajích, které se kdysi uskutečnily na Vysočině," uvedl historik Stanislav Mikule, který bude sérií přednášek ve žďárské knihovně návštěvníky provázet.

Pokračování povídání o době Karla IV. je naplánováno na 5. dubna dopoledne. Tentokrát bude beseda určena nejmenším návštěvníkům.

„Tématem bude život šlechty a poddaných za vlády Karla IV. Bude to spíš takové všeobecné povídání o tom, jak se žilo na hradech i v chatrčích, jak se lidé oblékali, rozdíly mezi bohatými a chudými a podobně," informoval Stanislav Mikule. Tatáž přednáška se uskuteční ještě podruhé, tentokrát v úterý 12. dubna, taktéž v dopoledních hodinách.

19. dubna v 17 hodin se do žďárské knihovny mohou vypravit opět dospělí. Milovníci historie se tam dozvědí podrobnosti týkající se korunovačních klenotů.
A proč se přednášky uskuteční právě v budově knihovny? „Karel IV. měl s literaturou velmi mnoho společného. Inicioval vznik nových literárních děl, především kronik," objasnil historik.

Otec vlasti ale také sám psal, kromě jiného i vlastní životopis. „Ten stvořil už jako zralý muž a vladař, stylizuje se v něm do pozice moudrého pána, který se úsměvně pozastavuje nad některými epizodami svého nezralého mládí. Jde mu především o to, aby ukázal čtenáři, jak by se měl chovat dobrý vládce. Nevyhýbá se ale zmínkám o tom, jak byl coby mladík občas rozverný a tropil neplechu. Miloval život, turnaje i ženy," podotkl Stanislav Mikule.