„Velice nás to těší, je to ocenění práce celého týmu pracovníků knihovny," uvedla ředitelka Knihovny Matěje Josefa Sychry Danuše Štefková. Ocenění zástupci knihovny a žďárské radnice, jakožto jejího zřizovatele, převezmou dnes v Zrcadlové kapli pražského Klementina.

„Je to velký úspěch. Vzhledem k tomu, jak knihovna prezentuje své služby, si ocenění v silné konkurenci plně zaslouží," poznamenal žďárský místostarosta Ladislav Bárta. Provozní rozpočet knihovny, kterou provozuje město, činí osm set tisíc korun ročně.

Kýžené body žďárské knihovně přineslo nejen čtyři a půl tisíce čtenářů, počet jejich návštěv, rozsáhlý výpůjčkový fond nebo internetové služby a další hodnocená kritéria, ale i řada různých kulturních i vzdělávacích akcí pro veřejnost, které se v ní konají. Kupříkladu i akreditované kurzy angličtiny pro veřejnost.

Žďárská knihovna se též zapojuje do řady celorepublikových projektů, například je oblíbená noc s Andersenem, Už jsem čtenář Knížka pro prvňáčka či týden knihoven.

„Je to jednoduché. Když nebudeme mít lidem co nabídnout, nebudou k nám chodit. Protože knihovna už dávno není jenom o půjčování knih. Chceme, aby lidé měli knihovnu spojenu s místem plným pohody, kde najdou příjemné zaměstnance, což mohu o knihovnicích s jistotou říci," řekla ředitelka Štefková.

Knihovnu ve druhém kole soutěže navštívila hodnotící komise, která posuzovala například společenské a komunitní působení knihovny ve městě, úroveň prostředí knihovny, tedy její interiér, exteriér a užívaný prostor.

„Pozitivně byla hodnocena i spolupráce se zřizovatelem, jímž je město, například i co se týče různých stavebních úprav v budově, protože z toho je patrné, že město má o knihovnu zájem," přiblížila Danuše Štefková.

O tom, že knihovna má svoje opodstatnění i v dnešní přetechnizované době, jsou přesvědčeni nejenom její pravidelní čtenáři, ale i ti, kteří se jimi teprve stát zamýšlejí.

„Na doporučení kamarádky jsem s dětmi byla na několika akcích pořádaných v knihovně a musím říct, že tam byla bezvadná atmosféra. Jak pro malé, tak pro velké. Všelijaké akce pro veřejnost bývají i v různých centrech, ale tam zase nejsou ty knihy," vyjádřila se Jana Sklenářová ze Žďáru nad Sázavou. „Mám doma dva předškoláčky, takže ještě číst neumějí, ale ráda bych je k tomu v budoucnu vedla. Internet je fajn, ale kniha je něco jiného. Jsem tedy moc ráda, že děti hned začaly prostředí knihovny brát jako přirozené, a to hlavně díky skvělému přístupu tamních zaměstnanců. A už vykládají, jak se těší, až si jednou všechny ty knížky, co tam v regálech mají, přečtou," dodala mladá maminka.

Přímo dětské oddělení žďárské knihovny bylo oceněno již v roce 2007. „Jednalo se o soutěž Kamarádka knihovna," dodala Danuše Štefková.

Akce v knihovně

3. 10., Kateřina Tučková, autorské čtení a beseda autorky knihy Žítkovské bohyně, od 17 hod.

4. 10., tvůrčí dílny, od 14 hod. a od 15 hod., k akci Uspávání broučků a výroba EKO hraček

10. 10., Jan Kuča: Horácké lidové písně, přednáška z cyklu Jak se žilo na Horácku, od 17 hod.

11. 10., Uspávání broučků, sraz a zahájení na náměstí Republiky, od 18.30 hod., lampionový průvod do areálu na Libušíně vystoupení, ohňostroj

15. 10., Umění říkat ano, umění říkat ne, aneb Jak žít sebe sama, 2. část cyklu přednášek Marie Linhartové, od 16 hodin

22. 10., Alena Ježková, autorské čtení k českým pověstem pro žáky 5. tříd ZŠ, od 10 hod. a v 11 hod.

22. 10., Divočinou Bornea, cestopisná přednáška Vladimíra Lemberka, od 17 hod.

23. 10., Umírání, přednáška o hospicové péči Oblastní charity Žďár nad Sázavou v učebně Čechova domu, od 16 hod.

více: www.knihzdar.cz>