Službu využívají jak nemocní, tak jejich blízcí už šestým rokem, zájemců stále přibývá. „Zájem o Domácí hospicovou péči každým rokem roste," potvrdila zástupkyně vedoucí služby Jana Musilová. Každoročně tak charita poskytne podporu a pomoc desítkám trpících a jejich nejbližším a zároveň umožní umírajícím prožít poslední chvíle jejich života v domácím prostředí.

Mezi základní činnosti patří odborná zdravotní péče, pomoc při zvládání péče o vlastní osobu, pomoc při osobní hygieně nebo zajištění podmínek pro hygienu, sociálně terapeutické činnosti, zprostředkování kontaktu se společností, i pomoc při uplatňování práv.

„Nicméně, se stoupajícím zájmem dochází ke zlepšení samotné péče. Zkvalitnění souvisí například s rozšířením spolupráce se zdravotníky anebo s nákupem kompenzačních pomůcek," dodala Musilová.

Do Domácí hospicové péče jsou zapojeni také duchovní a psychologové, kteří mohou v případě potřeby nemocného navštívit. Stejně to platí i v případě zájmu pečujících o nemocné. Ti ocení službu zejména v případech, kdy se potřebují od nemocného na určitou dobu vzdálit. „Po celé období byla péče založena na vzájemné domluvě a následných návštěvách. Pokud jsem se musela vzdálit z domova, jednalo se ze strany Domácí hospicové péče o téměř celodenní opatrovní," uvedla Zdenka, která se starala o umírající maminku.

Podle slov vedoucí služby Marie Miličkové vychází Domácí hospicová péče vstříc druhému člověku v jeho nejtěžším období života a pracovnice služby se snaží jej na této obtížné cestě doprovázet. „Přístup a ochota pracovnic Domácí hospicové péče mne posilovala až do úmrtí mé maminky," řekla Zdenka.