„Tato aktivita přinesla velikou odezvu veřejnosti. Víčka se stala běžnou součástí většiny domácností, lidé je rádi shromažďují a postupně odevzdávají v našich centrech. My je předáme do rodin, které si následně zajistí výkup. Za finance pak rodina nakoupí potřebný materiál pro ty, kteří se potýkají s nemocí nebo postižením, či přispějí na část léčby,“ vysvětlila Jana Zelená, ředitelka Oblastní charity Žďár nad Sázavou.

Na jaře putovala víčka z center charity do rodiny Jůdových, kde pomohla k nákupu speciálních pomůcek pro nevidomou holčičku Lindu. Sbírka víček pro Lindušku skončila posledního dubna, lidé jich pro ni odevzdali zhruba pět set kilogramů.

Pětiletý Martínek Novák, kterého mohou lidé podpořit nyní, se narodil předčasně a byl mu diagnostikován hydrocefalus. V jednom roce k tomu přibyla ještě epilepsie. „Martínek je nevidomý, reaguje pouze na světlo a tmu, stále leží. Kvůli velkému zahlenění musela rodina zakoupit odsávačku hlenů a pulzní oxymetr. Pokud to zdravotní stav dovolí, navštěvuje Martínek Dětskou léčebnu pohybových poruch Boskovice. Jeho vývoj je závislý na kvalitní rehabilitační péči, která je fyzicky, psychicky i finančně velmi náročná,“ popsala Lenka Šustrová z Oblastní charity Žďár nad Sázavou.

Firma Fritagro Nížkov se podle inspektorů České inspekce životního prostředí provinila tím, že v květnu 2016 znečistila potok čistírenskými kaly. Vodní tok, který je významným krajinným prvkem, tak poškodila.
Fritagro Nížkov dostala pokutu 200 tisíc za znečištění potoka

„Výkupní cena víček se v současné době pohybuje kolem pěti korun za kilogram, takže není vysoká, nicméně pokud můžeme pomoci i touto maličkostí, kterou víčko je, pojďme do toho,“ vyjádřila se vedoucí bystřického denního stacionáře Rosa Petra Königová. I tam je jedno ze sběrných míst. Sběr víček pro Martínka končí k poslednímu srpnu. Seznam všech míst, kde lidé najdou sběrné boxy, je k dispozici na webu www.zdar.charita.cz.