Svůj slib chce radnice dodržet. Ve městě se uskuteční nejen náhradní výsadba, ale zasadí se také spousta stromů navíc. „Naším cílem je zelené zdravé město se stromy, které budou omezovat prašnost, vytvářet zdravé mikroklima a zachycovat škodlivé a mnohdy karcinogenní, látky. Chystáme se vysázet celkem 384 stromů,“ potvrdil žďárský starosta Martin Mrkos s tím, že dřeviny budou vysázeny na místě vykácených i tam, kde dnes žádné stromy nejsou.

Stromy určené ke kácení prý už žádnou z požadovaných funkcí neplní. „Ani zachycování prachu, ochlazování nebo stín. Jedná se o stromy, které mají nízkou a malou korunu. A mnohdy ani neumožňují bezpečný průjezd vyšších aut, například dodávek. Mnohé z těchto stromů jsou už i nebezpečné. Jak pro chodce, tak pro auta,“ poznamenal žďárský starosta.

S kácením 116 stromů se začne 1. února. A bude pokračovat až do konce března. „Jsou to staré, umírající nebo nemocné stromy. Už před šedesáti nebo sedmdesáti lety, v době, kdy byly vysázeny, byl v rámci možná nějakého budovatelského nadšení zvolen naprosto nevhodný kultivar. Jde o stromy, které do města nepatří,“ popsal Martin Mrkos.

Stromy v ulici Jiřího z Poděbrad neslouží, tak jak by měly. Proto budou nahrazeny.
Žďár chystá unikátní výsadbu stromů. Sázet se bude i na zasíťovaných místech

Kácení spojené se sázením vyjde město na téměř pět milionů korun. „Šedesát procent z této částky bude uhrazeno z dotace,“ doplnil Martin Mrkos.

Sázet se bude v ulicích Horní, Dolní, Zahradní, Brněnská, Drdlova, Jiřího z Poděbrad, Bezručova, Jungmanova, 1. Máje, Barákova, Veselská a Santiniho. Kácení se dotkne pouze části z nich. „Vlastní výsadba bude probíhat na podzim. Budou se vysazovat javory, lípy a duby,“ vyjmenoval žďárský starosta.