„Letos budeme pokračovat v administrativní přípravě, aby se příští rok mohlo začít síťovat, jak je to v plánu," informoval žďárský místostarosta Josef Klement. Pozemky pro stavbu rodinných domů v sídlišti Klafar plánovala radnice prodávat už koncem loňského roku. Vše ale pozdrželo rozhodování o konečné podobě sídliště.

Úředníci posuzovali, jestli v Hrnčířské ulici stavět jen rodinné domky, nebo na jedné straně ulice stále počítat i s bytovými domy. „Územní studie, jež byla podkladem pro územní plán, směrem k Sázavské ulici, tedy k nynějšímu Klafaru, s výstavbou bytových domů počítala. Pak ale došlo k překreslení té lokality na rodinné domy. Po pravé straně Sázavské ulice navrhuje územní plán parkovou plochu. Kdyby se tento pás zeleně uzavřel zahradami rodinných domů, omezil by pro celou čtvrť ke klidové zóně přístup," popsal problém starosta Zdeněk Navrátil.

Zda v Hrnčířské budou stát také bytovky, zatím radní nerozhodli, projednají to 10. srpna. Možnou výstavbu posoudila i pracovní skupina Klafar 2 městského úřadu. „Materiál jsme zpracovali a s doporučením předali radě," řekl Roman Bukáček, vedoucí skupiny. Ta navrhla dva scénáře: stavět v Hrnčířské podle platné územní studie směrem k zámku domy rodinné a směrem na Klafar bytové, nebo investice do území zastavit do doby, než bude zpracována studie nová. To by ale dle místostarosty jakoukoli výstavbu na Klafaru opět zdrželo. „Mám za to, že by se mělo v přípravě sítí pokračovat, a myslím si, že tento názor sdílí většina radních," řekl Josef Klement s tím, že přípravu inženýrských sítí už radnice nechce odkládat.

Varianta s bytovými domy se týká jen jedné strany ulice Hrnčířské, směrem k ulici Sázavská. „Tou vede dnes už páteřní silnice, a je možné, že v blízkosti frekventované cesty nebude zájem o rodinné domky tak velký. Proto stále zvažujeme, zda tam stavět přípojky pro domy rodinné, nebo bytové. Navíc přizpůsobit přípojky během prací bude možné. Výstavbu rodinných domků směrem k Zelené hoře pak neblokuje nic, ta zůstane tak, jak je v územním plánu," řekl Klement.

Jak místostarosta Žďáru nad Sázavou Josef Klement připomněl, o možnost stavět rodinné domky na Klafaru se lidé zajímají. O bytovkách pak rozhodne i to, zda budou mít developeři zájem je tam stavět. „Nechali jsme si od bytových družstev zpracovat, jak jsou ve Žďáře byty naplněné, abychom zjistili, jestli tu bytové domy chybí," dodal Klement.

Žďár nyní pozemky pro stavbu rodinných domků neprodává, prodej chystá právě na Klafaru. „Zatím není rozhodnuto ani o ceně, ani kolik parcel to bude," řekla Nikola Adlerová, mluvčí radnice. Poslední prodej v režii radnice zahrnoval osm pozemků za ceny v rozmezí od 1000 do 2520 korun za metr čtvereční.

V sousedních Hamrech nad Sázavou mají teď parcely za 1099 korun za metr čtvereční. „Volné už jsou ale jenom čtyři poslední. Další rodinnou výstavbu plánujeme, ale už v menší míře," řekl hamerský starosta Hubert Křesťan.