„Zajištěno bude i drobné občerstvení a rovněž kulturní program, v němž se představí děti ze zájmových kroužků Active SVČ. Doufáme, že tento netradiční způsob setkávání veřejnost osloví a bude mít větší zájem se zapojit do diskuse o městě," informoval starosta Žďáru Zdeněk Navrátil s tím, že únorové setkání bude zaměřeno na téma tvorby strategie rozvoje města. „Budeme prezentovat výstupy z dotazníkových šetření a bude možné diskutovat i o konkrétních věcech, které by se měly objevit v návrhové části strategie. Předpokládáme, že v průběhu prvního pololetí se na téma strategie uskuteční ještě dvě setkání," uvedl starosta. Žďárská radnice ve snaze přitáhnout obyvatele k většímu zájmu o dění ve městě hodlá místa setkání s občany i jejich termíny měnit.

„Už to nebude první středa v měsíci, jak bývala, protože díky zpětné vazbě jsme zjistili, že se to některým lidem nehodilo. Právě středa obvykle bývá dlouhý pracovní den," poznamenala mluvčí žďárské radnice Nikola Adlerová. Zachována má být pouze tradi- ce setkání s občany jednou měsíčně, s výjimkou letních prázdnin.

Zatímco v únoru vedení Žďáru pozve lidi do sálu dětského domu, 2. března počítá s „kulturním" setkáním s občany v divadle. „Bude se tam hovořit o jeho historii, ale i o tom, jak probíhalo nedávné zateplení. Představí se zástupci firem a také nový městský architekt, ve foyeru bude probíhat výstava, kterou připraví pracovníci muzea, a na závěr ochotníci zahrají nějakou divadelní hru," nastínil Navrátil.

Ke změně formy pravidelného setkávání s občany žďárská radnice přistoupila poté, co na tyto akce do zasedací místnosti městského úřadu docházelo jen několik lidí.

„Na setkání chodilo v průměru pět až šest lidí, takže jsme tam někdy byli za město v převaze," konstatoval žďárský místostarosta Josef Klement s tím, že na základě toho se rozhodli pro změnu. „Chceme se pokusit hledat nové cesty, jak s lidmi komunikovat a snažit se u nich probudit zájem o veřejné dění ve městě," dodal starosta Navrátil. V minulosti bylo úspěšné například setkání s občany na téma Nádražní ulice, kterému předcházela komentovaná vycházka ulicí. Následné diskuse v úřadě se pak zúčastnila asi padesátka obyvatel Žďáru nad Sázavou.