Právě projekt Vápenické ulice tvoří plocha na dvacet šest parcel pro řadové rodinné domy a bytovky ve výměrách od tří set osmdesáti do sedmi set metrů čtverečních. Myšlenku na toto obsahuje už místní katalog bydlení, který město nedávno prezentovalo. Podmínky pro zisk parcel zde chce město nastavit tak, aby na bydlení mohlo dosáhnout co nejvíce lidí. „Chtěli jsme, aby na bydlení na Vápenické mělo šanci dosáhnout lidí pokud možno co nejvíce. Rádi bychom, aby se cena za metr čtvereční pohybovala do dvou a půl tisíce korun,“ prozradil na nedávné tiskové konferenci starosta Žďáru Martin Mrkos.

Na projektu má s městem spolupracovat developerská firma. Věc, která v mnoha jiných městech funguje již dlouho, zkouší Žďár poprvé. „Firma na místě vybuduje sítě, protože ty se jinak budují dlouho a stojí moc peněz. Administrativu jednotlivých prodejů pak bude zajišťovat město, k tomuto účelu jsme i zvolili klasické, byť možná zdlouhavé čekání na úřadech,“ doplnila mluvčí radnice Blanka Sobolová.

Podíl developera na tomto projektu je věc, která vyvolává kontroverze. Nelíbí se ani například Janu Havlíkovi ze Změny 2018. „Celých osm let radnice hlásila, jak bude stavět byty dostupně a za levno pro mladé a studující. V tomto světle se mi spolupráce s developerem jeví jako takový protimluv. Nemyslím, že pak budou dobře cenově dostupné, vždyť za jenom za pozemek o tři sta metrech zaplatíte milion a čtvrt, “ prohlásil.

Na Žďársku přestaví zkrachovalou továrnu na kulturní centrum.
Ve Víru přestaví zkrachovalou továrnu na kulturní centrum

Výhrady má i k tomu, že na nové parcely budou muset lidé čekat na úřadech. „Jeví se mi jako lepší myšlenka jednotlivé parcely rozlosovat. Než aby pak lidé museli čekat a potenciálně spát ve frontách před úřady,“ namítal s mírnou nadsázkou.

Parcely na Vápenické je předběžně v plánu začít prodávat na podzim. „Do té doby bude třeba vyřešit nejrůznější další záležitosti, mezi tím například vybudovat zmíněné sítě,“ uzavřel Mrkos.

Jedna věc z katalogu bydlení bude ale pro místní aktuální daleko dřív. Jedná se o prodej dvou pozemků na Žižkově ulici. „Oba dva mají rozměry zhruba pět set metrů. Možnost stavby dvou řadovek zde je prvním takovým menším počinem, naplňujícím jakýsi začátek projektů a plánů tohoto katalogu,“ nastínil Mrkos.

Zájemci o tyto pozemky budou mezi sebou bojovat v aukci. „Budou mít dostatek času se přihlásit. Zájem prodeje bude pro veřejnost viset do třicátého prvního května,“ přiblížila Sobolová.

Vzácnou cenou pro vítěze Zlaté lyže se může pyšnit Horácké muzeum v Novém Městě na Moravě. Do držení muzea jí daroval syn jediného pětinásobného vítěze závodu a navíc novoměstského rodáka Bohumila Kosoura.
FOTO: Zlatá lyže se vrátila domů, původní cenu získalo Horácké muzeum

Cena za pozemek bude v aukci začínat na dvou a půl tisících korunách. „Cena je taková i proto, že oba pozemky se nachází v blízkosti centra. Nejsem ale fanoušek toho, aby se částka za pozemky vyšplhala do nějakých astronomických výšin. Už proto, že pro řadu lidí se teď vlastní bydlení stává vzdáleným cílem,“ odmítl starosta Mrkos spekulovat o ceně, která by pro město byla uspokojivá.

Žďár má ale pro tyto podzemky stanovenou jednu podmínku. „Nabyvatel investor bude muset mít v nemovitosti bydliště minimálně po dobu deseti let, pokud by došlo ke změně, závazek přebírá nový majitel, anebo je to spojeno s určitou sankcí. Chceme si tím jako město zajistit stabilní počet obyvatel, “ objasnil Mrkos důvody.

Mezi veřejností se na toto téma najdou různé názory. „Cena se mi moc nelíbí, ale v dnešní době se s tím nedá moc dělat. Za pozemky v takové lokalitě je to ale myslím dobré,“ zmínila například Denisa Bergerová.