„Ředitelka nemocnice Věra Palečková nás letos požádala o poskytnutí finančního daru na novou endoskopickou operační věž pro urologické oddělení. Rada doporučila sto padesát tisíc korun z rozpočtu města,“ uvedl místostarosta Žďáru nad Sázavou Josef Klement.

Pořízení věže vyjde na přibližně dva miliony korun. „Naše pracoviště provede ročně 1350 operačních výkonů, z toho 982 endoskopicky, což tvoří 73 procent z celkového počtu výkonů, k nimž je potřeba endoskopická věž,“ konstatoval tiskový mluvčí Nemocnice Nové Město na Moravě Petr Hladík. Sehnat peníze chce nemocnice i proto, že Vysočina patří k regionům s nejvyšším výskytem rakoviny ledvin.

První modely návrhářky Dany Dobřichovské se už prodávají přes facebookovou stránku Charita je v módě. Nabídka se bude postupně rozšiřovat.
V dobročinném obchodě se už prodávají módní modely

Žďár finančně podporuje provoz nemocnice již od roku 2015 v rámci projektu Naše nemocnice. Iniciátorem myšlenky byl dle slov žďárského místostarosty doktor Radek Černý. „Město Žďár je provozovatelem polikliniky, v níž je soustředěna většinová ambulantní péče, pracoviště rentgenu, laboratoř i rehabilitace. Ale nemocnici nemáme. Proto jsou naše aktivity směrovány do novoměstské nemocnice,“ vysvětlil Josef Klement.

V roce 2015 podpořilo město nemocnici částkou ve výši 300 tisíc korun, využity byly na nákup nové artroskopické věže, která je základním přístrojovým vybavením sloužícím k endoskopickým operacím kloubů. Loni naopak putovalo do nemocnice 150 tisíc korun, i díky nim došlo k nákupu sanitního vozu.