„Z České pošty zaslali připomínku do veřejné konzultace, ve které mimo jiné zmínili odstranění povinnosti otevírat pobočky na pět dní v týdnu, takovému požadavku jsme ale nemohli vyhovět, jelikož je to v rozporu se zákonem,“ řekl tiskový mluvčí ČTÚ Martin Drtina. „Znamenalo by to změnit nejprve evropskou směrnici, pak poštovní zákon a nakonec naši vyhlášku,“ dodal Drtina.

Zájem byl ze strany České pošty i o zavedení čtrnáctidenní dovolené o prázdninách či uzavření pošty v případě, že její zaměstnanec onemocní. „Nejsme schopni nalézt odpovídající náhradu po dobu dovolené nebo zdravotní indispozice pracovníka,“ zmínilo ve své připomínce vedení pošty. Změna se mohla týkat třetiny poboček, nejvíce by však působila problémy ve venkovských obcích.

„Konzultace se účastnili i zástupci místních samospráv, kteří požadovali dokonce delší pracovní doby, takže s představou pošty se jasně neztotožnili,“ dodal Drtina. Podle České pošty by se opatřením nic radikálně nezměnilo a lidé by využívali služeb stejně.

Jiří Rössler a Klára Flesarová z Nového Veselí, fanoušci cestování a trabantů, vyrazili trabantem do Černé Hory. Vrátili se před pár dny se spoustou zážitků.
Dvojice mladých cestovatelů projela trabantem Černou Horu

S tím ale nesouhlasí třeba Eva Šimečková. „Otevírací doba už by nebyla pro lidi, našli by si jiný způsob doručování zásilek a přestali by poštu využívat,“ míní ředitelka základní a mateřské školy v Nedvědici Eva Šimečková.

Kromě čtrnáctidenní letní dovolené by zaměstnanci pošty uzavřeli přepážky ještě v případě, že příslušný pracovník onemocní. Lidé by v takové situaci museli čekat nebo využít jinou nejbližší pobočku. Na mnohých místech není pracující člověk schopen zastihnout otevřenou překážku, pokud otevírá nejdříve o půl osmé a zavírají už o půl čtvrté. „Byla jsem s poštou nespokojena, balíky mi museli vyzvedávat známí nebo jsem si je nechávala posílat do práce. Teď už ale máme Poštu Partner, otevírací doba se upravila a já se na poštu dostanu alespoň dvakrát týdně,“ doplňuje Šimečková.

Pošta Partner umožňuje novému provozovateli přizpůsobit pracovní dobu dle svých potřeb, lidé jsou s ní spokojenější. „V Heřmanově máme otevřeno tři hodiny denně, ale až od čtyř do sedmi, takže poštu stihnou i lidé po práci,“ říká starostka obce Heřmanov Pavla Chadimová. Problém s nahrazováním pracovníků může ale vzniknout i u Pošty Partner.

„Česká pošta se chtěla vyhnout krizovým situacím, což do určité míry chápu. Stejný problém, kdy onemocní pracovník i jeho náhrada, se může stát i nám partnerům," dodává starosta obce Strážek Vlastimil Tvarůžek.

Houbaření v okolí Vojnova Městce.
Rostou! Z lesa si můžete odnést plný koš

Ze zákona musí mít pobočky České pošty otevřeno pro veřejnost nejméně pět dnů v týdnu v celkovém rozsahu minimálně patnáct hodin. „Venkovským pobočkám by se ale měla dát možnost při zachování celkového počtu hodin omezit provoz na čtyři dny v týdnu," prohlašuje mluvčí České pošty Matyáš Vitík. S rozhodnutím ČTÚ se Česká pošta smířit nehodlá. Chce v té věci znovu jednat s ČTÚ i s představiteli vlády.

Gabriela Pišínová