Svědčí o tom i poslední výsledky vyšetření, jež provedla Krajská veterinární správa pro Kraj Vysočina. „Na podzim uplynulého roku, v době lovu zajíce polního, měl každý okres z kraje odevzdat vzorky z pěti desítek ulovených zajíců. My ze Žďárska jsme jich poslali k vyšetření 49,“ popsal Oldřich Sedlář, jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Žďáře nad Sázavou. A výsledek?

Z celkového množství bylo hned pět kusů pozitivních na tularémii. Jednalo se o honitby Nížkov na Žďársku, Hrbov, Bory a Mostiště na Velkomeziříčsku a Březí na Velkobítešsku. „V průběhu celého uplynulého roku se odevzdávali také zajíci, kteří byli v honitbách nalezeni uhynulí. A bylo zjištěno, že ze šesti vyšetřených kusů jich tularémii měly dva, tedy jedna třetina,“ doplnil Oldřich Sedlář s tím, že se jednalo o kusy z honiteb u Nové Vsi u Nového Města na Moravě a Mostišť.

Tularémie, nakažlivé bakteriální onemocnění, nepostihuje jen zajíce, ale i divoké králíky nebo nejrůznější hlodavce. Choroba je přenosná také na domácí zvířata a na člověka, jenž se může poměrně snadno nakazit. Nemoc se sice dá léčit, ale její průběh je velmi nepříjemný. Pacient má vysoké horečky, je slabý a malátný. Dalšími projevy jsou například hnisavé vředy či zvětšení, zduření a bolestivost uzlin. Příznaky však závisí na tom, jakým způsobem se osoba nakazí.

Ohroženi jsou například myslivci, a to hlavně ti neopatrní, kteří nedodržují hygienické zásady při manipulaci se zvěřinou. Stačí, aby se při stahování, vyvrhování či porcování nemocného zajíce dostala nákaza na poranění na kůži. Onemocnět může i lovec, nebo případný pytlák, který si po tomto zpracovávání úlovku mimoděk sáhl do úst nebo do oka.

Onemocnět tularémií lze i při manipulaci s uhynulým zvířetem, jež nemocí trpělo, slámou znečištěnou nakaženými hlodavci nebo při pozření kontaminované vody. „Podle mých informací tularémií onemocní ve žďárském okrese kolem patnácti lidí ročně,“ podotkl Oldřich Sedlář.

Zkušenosti s takovými pacienty mají i v nemocnici v Novém Městě na Moravě. Ročně tam jsou hospitalizováni zhruba dva až tři lidé trpící tularémií. „Tito pacienti se léčí kombinací antibiotik. Doba jejich hospitalizace trvá zhruba deset dní,“ informoval mluvčí novoměstské nemocnice Roman Kratochvíl.