„Město na nové ceně sice nevydělá, ale to není v tuto chvíli podstatné. Chceme samozřejmě podporovat bydlení a výstavbu ve Žďáře, proto jsme snížení ceny odsouhlasili,“ popsala místrostarostka města a senátorka Dagmar Zvěřinová. Dalším důvodem, proč částka za pozemky nezůstala na původní výši dvanáct set korun za metr čtvereční, je sjednocení cen za pozemky na obou sídlištích v lokalitě

„Po sečtení všech nákladů nám na sídlišti Klafar II vyběhla vyšší cena, než za jakou jsme prodávali pozemky před několika lety. Aby tak vedle sebe nestály podobné domy vystavěné za různých podmínek, museli jsme částky k sobě nějak přiblížit,“ vysvětlila Dagmar Zvěřinová.

Podmínky města

Stavebníci, kteří navíc splní podmínky stanovené městem, tedy zkolaudují dům do tří let od vydání stavebního povolení, dostanou zpátky dvě stě korun z každého metru čtverečního, čímž se jeho cena značně sníží.

„Parcely pro rodinné domy, byť jsou zasíťované, mi i tak přijdou drahé. Město by se spíš mělo snažit vybudovat nějaké byty pro lidi, kteří nemají miliony na pozemek a stavbu rodinného domu. A nejsem sám, kdo si to myslí,“ řekl Petr Havlík ze Žďáru.

Na sídlišti Klafar už dva bytové domy stojí, výstavba dalších nechybí ani v plánech do budoucna, neboť je o bydlení v nich zájem. „Uvědomujeme si ale, že by bylo potřeba vybudovat také nějaké obecní byty, že by mělo stavět i město. Jenže sumy za tyto stavby by byly obrovské a bez nějakých dotačních titulů bychom to prostě nezvládli,“ míní Zvěřinová.

O třináct veřejnosti nabízených pozemků pro výstavbu rodinných domů, jejichž velikost se pohybuje zrhuba mezi osmi sty a dvanácti sty metry čtverečními, se zájemci mohou ucházet do 13. března tohoto roku.

Jistina padesát tisíc

Zalepené obálky s číslem záměru, které lze najít na internetu či přímo na městském úřadě, musejí zájemci doručit na sekretariát starosty. Nutné je také složit jistinu padesát tisíc korun. Pokud bude mít o jeden pozemek zájem více lidí, bude parcela prodána tomu, kdo za ni bude ochoten zaplatit vyšší cenu.