„Nyní připravujeme výběrová řízení na nové pracovníky stacionáře," uvedla ředitelka Oblastní charity ve Žďáře nad Sázavou Jana Zelená.

Ačkoliv stacionář pro šestnáct lidí začne fungovat v lednu, nebude do něj okamžitě nabrán plný počet klientů. „Budou nabíráni postupně, protože se jedná o nové zařízení, bude tam i nový personál a všechno se musí skloubit dohromady, aby byl provoz bezproblémový," řekla Zelená.

Na přestavbu někdejšího internátu zemědělské školy na stacionář získala bystřická radnice téměř třináctimilionovou dotaci. Objekt nevyužívaného internátu na Bystřici před několika lety bezplatně převedl ze svého majetku Kraj Vysočina s tím, že v něm vznikne sociální zařízení.

Stacionář, kam by mohli být během dne umístěni lidé s mentálním, fyzickým či kom-binovaným postižením, které jinak mají v péči jejich rodinní příslušníci, na Bystřicku dlouhodobě chyběl. I proto byla kapacita zájemců o umístění převýšena už v době, kdy byl ještě stacionář jenom na papíře.

„Evidovali jsme kolem dvaceti žádostí o umístění, veškeré materiály jsme už předali Oblastní charitě Žďár nad Sázavou. Výběr uživatelů služby si už budou provádět sami," sdělila vedoucí odboru sociálních věcí a zdravotnictví Drahomíra Lukšová.

Sociální zařízení, které lidem, již se celodenně starají o svého zdravotně postiženého rodinného příslušníka, nabídne i o něco více času na další věci.

„Ráno je tam jejich blízcí dopraví a odpoledne si je zase vyzvednou. Budou tak například mít možnost si v klidu vyřídit svoje záležitosti, třeba jednání na úřadech, návštěvu lékaře a další záležitosti. Soustavná péče o postiženého je velice náročná, a to i psychicky, takže určitě přivítají možnost si na chvíli odpočinout," přiblížil bystřický starosta Karel Pačiska.

Klienti stacionáře zase budou mít možnost kontaktu s jinými lidmi, získají přátele a mohou se podle svých možností a zájmu zapojit do společných aktivit.

Prostory pro handicapované budou podle záměru umístěny v přízemí objektu, v prvním patře je plánováno zázemí pro zaměstnance a nahoře pak čtyři bezbariérové byty. Ty budou určeny ke stejnému účelu jako bytové jednotky v domě s pečovatelskou službou. „Ke stavbě bytů zatím nedojde, na ty se dotace nevztahuje, takže o příspěvek budeme žádat zvlášť," dodal Karel Pačiska.