Zájem o skaut stoupá každým rokem. „V současné době je opravdu velký. Je to také jeden z důvodů, proč jsme museli rozšířit prostory a shánět novou klubovnu. Dříve ani nebyla možnost přijímat nové členy,“ řekl Luboš Gável, vůdce střediska v Bystřici nad Pernštejnem.

Zájem skauty v Bystřici těší, trápí je však nedostatek vedoucích. „Všichni to děláme ve svém volném čase. Je těžké shánět takto nadšené jedince,“ posteskl si Gável.

Velkému zájmu se těší také skauti ve Velkém Meziříčí. „Máme už dva nebo tři roky zavřený pořadník. Nejsme bohužel schopní pojmout všechny děti, které o kroužek mají zájem. Rok od roku je po skautu větší poptávka,“ uvedl Vít Prachař, vedoucí střediska ve Velkém Meziříčí. V současné době přestavují klubovnu, aby měli více místa pro zájemce.

Pohled na Velké Meziříčí z věže kostela svatého Mikuláše.
Prohlédněte si pěkně z výšky město, co se pyšní největším osvětleným ciferníkem

Trápí je stejný problém jako v Bystřici. „My se snažíme si vedoucí vychovat sami z lidí co projdou naším skautem. U generace, které je nyní patnáct až osmnáct, byl teď slabší ročník. Takže v současné době bojujeme s nedostatkem vedoucích,“ sdělil Prachař.

Dle Kristýny Koutenské, vedoucí střediska v Novém Městě na Moravě, je nárůst zájmu o skaut celorepublikovým trendem. „Máme dost zájemců, vlčata mají u nás dokonce převis zájemců. Nejsme schopní přijmout všechny, kteří by se k nám chtěli přidat,“ potvrdila trend Koutenská. Nyní předělávají skladové prostory v současné klubovně na novou klubovou místnost. „Je to hlavně kvůli kapacitám,“ dodala Koutenská.

V Novém Městě na Moravě nemají vedoucích přímo nedostatek. Trápí je ale nervozita z toho, kdyby některý z nich odešel. „Skautská výchova je postupná. Kluci a holky, kterým je už patnáct, jdou do vedení. Znamená to však také, že odcházejí na střední školy. Často nejsou v Novém Městě, schůzky během týdne tím odpadávají. Snažíme se oslovovat rodiče skautů a skautek,“ dodala Koutenská.