„Žádají o rady, jak předejít soudním řízením, exekucím, nebo jak v exekučních řízeních nepřijít o své finanční příjmy a majetek. Také chtějí poučit například o tom, jak napsat návrh na povolení oddlužení soudem," konstatovala vedoucí a poradkyně Občanské poradny ve Žďáře nad Sázavou Dagmar Čížková.

Neschopnost platby

Zatímco v roce 2010 byli v poradně ve Žďáře oporou při otázkách zadlužení 115 klientům, v loňském roce 194 osobám a za první pololetí tohoto roku pomohli v této oblasti již 135 lidem. Věk klientů se nejčastěji pohybuje mezi 30 až 55 lety.

„Mám půjčku, ale kvůli tomu, že jsem přišla o práci, i když ne vlastní vinou, nejsem ji nyní schopna splácet. Nevydávám peníze za zbytečnosti, zkoušela jsem jít cestou přivýdělků, ale příliš jsem si nepomohla. Snažím se vyjednávat s bankou," popsala svoji finanční situaci Žďáranka Markéta Svobodová.

Podle poradkyně Čížkové je oproti minulým rokům potěšující ta skutečnost, že zaznamenali větší zodpovědnost lidí, zda půjčku uzavřít a za jakých podmínek. Uvedla, že jednotlivci do poradny docházejí zkonzultovat výhodnost, či nevýhodnost návrhu půjčky předtím, než se rozhodnou, zda ji podepíší, či nikoliv. „Z konzultací je také zřejmé, že klienti mají snahu za pomoci občanského poradce řešit jeden problém za druhým, a hlavně si uvědomují, že se nechtějí vůbec, anebo ještě více zadlužovat. Jsou odhodláni šetřit a odpustit si věci, které nutně nepotřebují," sdělila poznatky z praxe poradkyně Čížková.

Občanská poradna Nové Město na Moravě při Sdružení Nové Město na Moravě nabízí poradenství v osmnácti oblastech. I tam v posledních letech evidují velký nárůst dotazů na téma dluhová problematika. „Lze říci, že každý čtvrtý uživatel služby se na nás obrací s tímto problémem," sdělila vedoucí poradny Ivana Chudárková. Zároveň radí, že je vhodné si předtím než si vezmete půjčku, udělat malý test.

Jestliže uvažujete například o tom, že si vezmete úvěr, kdy splátka bude činit 2 500 korun, před uzavřením takového úvěru danou částku každý měsíc odkládejte a vyzkoušejte tak, zda je toto řešení pro vás skutečně dostupné.

Pokud zjistíte, že vám to nečiní problém a úvěr si vezmete, naspořenou částku neutrácejte, ale schovejte pro případ, kdy například z důvodu nemoci nebudete schopni dát splátku z běžného příjmu.

V Novém Městě na Moravě se také zaměřují na přednáškovou činnost určenou žákům základních škol a studentům středních škol. Mimo jiné jim vysvětlují, jak postupovat při zodpovědném zadlužování a jakým způsobem řešit neschopnost splácet své závazky.

Na téma finanční gramotnosti se chtějí s mládeží, ale i širokou veřejností bavit také v příštím roce.

Vzhledem ke stále zvyšující se náročnosti poradenství souvisejících s dluhy, absolvují podle Hynka Kalvody, člena výboru Asociace občanských poraden, občanští poradci hodinové i delší konzultace zejména při zpracování žádostí o oddlužení. „Mnohdy se díky kvalifikovaně vedenému rozhovoru objeví další sociálně-právní problémy klientů," upozorňuje Hynek Kalvoda.

----------------

Jak se nezadlužit

1) Nezadlužujte se kvůli věcem, které nutně nepotřebujete.

2) Po odečtení všech měsíčních nákladů (nájem, energie, telefon, jídlo, splátky, aj.) by vám mělo zbýt dvacet procent v rezervě.

3) Pokud nelze situaci zvládnout jinak, zadlužte se pouze na nezbytně nutnou částku. Čím méně si půjčíte, tím dříve dluh splatíte. Zadlužte se pouze na to, co opravdu nutně potřebujete a co má dlouhodobou hodnotu.

4) Často bývá výhodnější půjčit si od banky než u nebankovních společností, přestože vyřízení půjčky u banky trvá déle.

5) Pokud je v reklamě, že úrok činí například od osmi procent, zpravidla budete splácet větší úrok. Ptejte se na úroky, všechny poplatky, povinná pojištění, výši splátek, dobu splátek. Porovnávejte konečné ceny v případě, že se rozhodujete mezi více úvěry.

6) Zjistěte si smluvní pokuty, které mohou být nepřiměřené vysoké, a podmínky, za kterých je povinnost smluvní pokuty platit.

7) Smlouvu o úvěru čtěte i se smluvními podmínkami a nepodepisujte, pokud je psána drobným písmem nebo jsou v ní ustanovení, kterým nerozumíte.

8) Požádejte věřitele, aby vám dal nepodepsaný návrh smlouvy s sebou na dobu, během které budete mít možnost návrh smlouvy v klidu prostudovat a zkonzultovat s odborníkem. Ten vám poradí, zda smlouva je výhodná či nikoliv.

9) Pokud dlužíte, řešte dluhy aktivně. Neignorujte telefony a poštu od věřitelů. Pokud nemůžete splácet, okamžitě komunikujte s věřitelem a domluvte s ním řešení, například odklad nebo snížení splátek. Pokud věřitele ujistíte, že chcete dluhy splácet, je snazší se s ním dohodnout.

10) Neřešte dluhy dalším zadlužením, jinak se situace bude opakovat a zhoršovat.

11) Pečlivě plaťte podle splátkového kalendáře. Schovávejte veškeré doklady o splátkách.

12) Nebuďte ručitelem žádných dalších půjček.

13) Omezte výdaje na minimum, například za telefony, internet, energie a spotřební zboží, které nutně nepotřebujete. Pokuste se najít další výdělečnou činnost odpolední, víkendovou.

14) Pokud je vaše dluhová situace nezvládnutelná a kritická, lze vyhlásit za určitých podmínek takzvaný osobní bankrot, který vám pomůže se dluhů zbavit. Osobní bankrot je však krajním řešením. Musíte být ochotni žít pět let při životním minimu a veškeré příjmy včetně mimořádných příjmů prémie, dědictví, prodej majetku poskytnout na uhrazení dluhů.

-----------------

Kam jít pro radu?

Občanská poradna Žďár nad Sázavou, Dolní 165/1 (budova České pojišťovny, 4. patro, dveře č. 505, bezbariérový přístup), tel. 566 520 165, e-mail: info@opzdar.cz, po 10 12, 13 -17, út, čt 8 12, 13 14.30, st 10 12, 13 17 (liché týdny), pá 8 12 hod.

Konzultace ve Velkém Meziříčí ve středu v sudých týdnech od 11.30 do 15 hodin v zasedací místnosti městského úřadu

Občanská poradna Nové Město na Moravě

Vratislavovo náměstí 449 (poliklinika), tel.: 566 616 121, po 8.00 12.00*, 12.30 17.00, st 8.00 12.00, 12.30 14.30, 14.30 17.00*, pá 8.00 12.00 hod.

Kontaktní místo Bystřice nad Pernštejnem

Zahradní 580, tel. 566 688 227, út 8.30 12.00 a 12.30 17.00*, čt 8.30 12.00 a 12.30 17.00 hod.

*pouze pro objednané, v době letních prázdnin je provozní doba zkrácena do 14.30 hodin