Zpoplatnění služeb nezáchranného charakteru by mělo alespoň částečně nahradit vládní škrty v rozpočtu, které čekají celý hasičský sbor v následujících dvou letech. Návrh, aby hasiči některé technické zásahy prováděli za peníze, předložil ve své koncepci ministru vnitra Janu Kubicemu generální ředitel HZS České republiky Drahoslav Ryba. Mezi navrhovaná opatření dále patří zapojení pojišťoven do financování požární ochrany.

„Ke zpoplatnění technických výjezdů se stavíme velice kladně," vyjádřila se mluvčí Hasičského záchranného sboru (HZS) Kraje Vysočina Petra Musilová s tím, že v současné době jsou již profesionálním hasičům placeny likvidační práce při dopravních nehodách.

Likvidace vos

Podle Musilové je v souvislosti s činností hasičských jednotek možné, že by si lidé platili aktivity jako otloukání rampouchů, shrnování sněhu, vyprošťování osob z výtahu, otevírání a vnikání do uzamčených prostor, likvidaci bodavého hmyzu nebo odchyt domácích mazlíčků, pokud je využita výšková technika na základě předchozího vyžádání.

„My dobrovolní hasiči bychom to přivítali, i když ne za každou cenu. U některých skupin lidí, například u důchodců, si placení nedovedu představit," poznamenal František Sládek, starosta Sboru dobrovolných hasičů Žďár nad Sázavou 2 Zámek. Zároveň dodal, že on by zpoplatnil i zásahy dobrovolných hasičů u dopravních nehod, ke kterým vyjíždí stále častěji, nebo technickou pomoc třeba likvidaci vos.

„Naopak by se mi příčila skutečnost brát si peníze od lidí za odčerpání vody ze sklepa domu poté, co se přehnala průtrž mračen. Oni nám ještě nosí teplý čaj a my bychom si za práci měli brát peníze?" Podotkl Sládek.

Podle slov Luboše Zemana z okresního sdružení hasičů a člena žďárského „zámeckého" sboru by bylo nevhodné, kdyby se výjezdy zpoplatnily. Na druhou stranu upozornil, že není fér, když profesionální hasiči mají některé zásahy zpoplatněné, ty samé však dobrovolní hasiči vykonávají zdarma.

„Lidé si mylně myslí, že zpoplatnění výjezdů a zásahů dobrovolných hasičů je věcí právě hasičů samotných, ale tak to není. Vše závisí na zřizovatelích, tedy městech a obcích, do jaké míry tohle chtějí ovlivnit," konstatoval dále Luboš Zeman.

Za činnosti, při nichž nehrozí nebezpečí z prodlení při záchraně životů nebo zdraví, si již nechávají platit novoměstští dobrovolní hasiči. Zastupitelé Nového Města na Moravě chtěli tímto krokem omezit výlohy, které podle starosty města Michala Šmardy nebyly malé.

„Lidé si navykli ke všemu volat hasiče, a to i ke službám, které jsou v komerční sféře zpoplatněny. Pokud nehrozí žádné nebezpečí, tak například na otevírání bytů jsou zámečníci. Tak proč by to hasiči měli dělat zadarmo a město to sponzorovalo," zdůvodnil Šmarda. Rovněž řekl, že od poloviny loňského roku, kdy platbu za zásahy nad rámec zákonných povinností schválili, se zneužívání práce hasičů omezilo.

Jak uvedl velitel novoměstského sboru dobrovolných hasičů Roman Dobrovolný, fakturovali doposud pouze pět událostí, zejména právnickým osobám. Žádný případ se netýkal zabouchnutých dveří bez možného ohrožení na životě.