Aktuálně se jedná o tom, kdy, kde a jak bude ženě, která za války ukrývala pětiletou židovskou holčičku Jarmilu Wilhelmovou z Prostějova a za tento svůj čin byla letos rovněž oceněna Cenou města Žďáru nad Sázavou, čestné občanství oficiálně uděleno. „Vybíráme vhodný termín, předpokládám, že to bude během dvou až tří měsíců při nějaké akci ve Staré radnici, ale záleží samozřejmě na tom, jakou formu předání si bude paní Doležalová přát,“ informoval žďárský starosta Zdeněk Navrátil.

Příběh Jaroslavy Doležalové byl veřejnosti dlouho neznámý. V roce 1944 devatenáctiletá žena se svým manželem ukrývala ve svém domově v Bezručově ulici židovské děvčátko. Dívence rovněž mladá žena zajistila u světnovského starosty falešnou policejní přihlášku pro případ prozrazení.

Matkou holčičky byla Židovka, která v posledním roce války musela nastoupit do transportu mířícího do Terezína. Stejný osud hrozil i malé Jarmile ze smíšeného manželství. „Otec Vladimír Wilhelm zajížděl v roce 1944 coby obchodník pravidelně do Žďáru. Zde také hledal někoho, kdo by dcerku ukryl,“ přiblížil události, ke kterým došlo před více než sedmdesáti lety koordinátor Židovské obce v Praze Martin Růžička. „Jarmila Wilhelmová se poté odstěhovala do Německa, měla dvě děti a před dvěma lety zemřela,“ doplnil Růžička.

V létě se Jaroslava Doležalová dočkala rovněž návštěvy izraelského velvyslance Daniela Merona, který jí za její čin poděkoval. „Nepřipadám si tak důležitá, že bych měla být takto poctěna. Udělala jsem to ráda,“ uvedla při této příležitosti dvaadevadesátiletá vitální seniorka, která vychovala tři syny, má šest vnuků a jedenáct pravnuků. „Měla jsem to jako svoje tajemství, ani moje děti to nevěděly,“ dodala žena, jež je v kontaktu s dcerou své někdejší chráněnky, která žije v Německu.

Vichřice Herwart na Vysočině.
Orkán na Vysočině poškodil statisíce kubíků dřeva

Žďár měl do roku 2014 pět čestných občanů – šlo o letce z druhé světové války. Posledním z nich byl pilot stíhač Jindřich Bílek oceněný v roce 1998, předtím se čestnými občany stali plukovník Josef Svatoň, štábní kapitán Jindřich Leskauer, major Bohuslav Holemář a štábní rotmistr Vladislav Břečka. V roce 2014 k nim přibyl Josef Chromý, tasmánský podnikatel, který ve Žďáře strávil dětství a dodnes město navštěvuje.