„Naposledy přispěly obce sdružené v Mikroregionu Bystřicko. Je to neuvěřitelné, ale zhruba třicet obcí z Bystřicka mezi sebou vybralo přes 300 tisíc korun,“ uvedla mluvčí nemocnice Tamara Pecková. Pro dětské oddělení pomáhají získat finance také organizátoři různých akcí. „Velkou částkou například přispěli studenti gymnázia v Novém Městě. Přišli s nápadem, že pro dětské oddělení uspořádají dobročinný bazárek a kavárnu, přičemž získali 24 313 korun a ještě dětským pacientům předali spoustu plyšových hraček,“ připomněla mluvčí.

Možností, jak přispět do sbírky na vybavení nového dětského oddělení, je několik. Kromě sbírkového účtu existují i kasičky, do nich už drobní dárci vhodili skoro sto tisíc.

V nové budově dětského pavilonu bude 33 lůžek i odborné ambulance a zázemí pro děti i rodinný doprovod. Náklady na stavbu, které dosáhnou 87 milionů, platí zřizovatel nemocnice – Kraj Vysočina. „K dnešnímu dni je proinvestováno 32 milionů, nyní se pracuje na omítkách a obkladech koupelen a toalet. Počítáme, že první dětští pacienti by mohli být hospitalizováni na přelomu března a dubna,“ dodala Pecková.