Ve Žďáře nad Sázavou za Noviny žďárské radnice na klasickém novinovém papíru, které dostávají obyvatelé zdarma do svých schránek, vydají šedesát tisíc korun ročně. To se ale od ledna změní.

„Zvýší se počet stran, bude jich o osm více," sdělila žďárská starostka Dagmar Zvěřinová. Podle jejích slov při změně čerpali inspiraci z různých podobně zaměřených periodik ve městech v celé republice.

„Chtěli jsme více prostoru na texty, které jsou nyní uváděny ve velmi zhuštěné podobě. Lidé rovněž stáli o větší množství publikovaných fotografií z různých akcí, a to bychom jim rádi umožnili," přiblížila Zvěřinová. Náklady na rozšířenou verzi měsíčníku Noviny žďárské radnice byly vyčísleny na 312 tisíc korun ročně.

Týdeník za 13 Kč

Dvanáct stran nabízí týdeník Velkomeziříčsko, který v nákladu 2800 kusů vydávají ve Velkém Meziříčí. Zdarma není, lidé za něj platí 13 korun, pro předplatitele je za 11,70 korun. Týdeník je možné získat i v pdf podobě, za zaslání e-mailem zaplatí zájemce šest korun.

„Roční náklady jsou součástí sumy, kterou město vynakládá na činnost Jupiter clubu," vyjádřil se ředitel kulturní organizace Jupiter club, která vydávání novin zajišťuje, Milan Dufek. Náklady je nutné spočítat tak, aby se noviny do sumy „vešly" a nebyly výrazně prodělečné.

Měsíčník Novoměstsko dostávají zdarma obyvatelé desetitisícového Nového Města na Moravě. „Ročně na Novoměstsko vynakládáme čtyři sta tisíc korun," informoval starosta Michal Šmarda.

Zadarmo mají měsíčník Bystřicko i obyvatelé Bystřice nad Pernštejnem. „Vychází v nákladu šesti tisíc osmi set kusů, ročně na něj dáváme asi tři sta osmdesát tisíc korun," sdělil místostarosta Bystřice Josef Vojta s tím, že od této částky jsou už odečteny zisky z reklamy umístěné na stránkách zpravodaje.

Bezplatně, ale i za dvacet korun za kus je možné získat Zpravodaj Město Velká Bíteš s obálkou na křídovém papíru. Vychází jednou měsíčně v nákladu 2100 kusů, město za něj ročně vydá 154 tisíc. „Zdarma je distribuován do bítešských domácností a okolních obcí, asi stovka kusů zbývá k prodeji," sdělil ředitel Klubu kultury a infocentra ve Velké Bíteši Tomáš Jelínek.

Jako součást mikroregionálního měsíčníku Novinky vycházejí zprávy ze Svratky o 1448 obyvatelích, nejmenšího města žďárského okresu. I ty najdou lidé zdarma ve svých schránkách. „Máme tam tři stránky, platíme šest tisíc čtyři sta korun čtvrtletně, tedy přes pětadvacet tisíc korun za rok," přiblížil starosta Svratky František Mládek. K dispozici je i elektronická podoba třech svrateckých stránek na oficiálním webu města.

---------------

Zpravodaje

Žďár nad Sázavou

Název: Noviny žďárské radnice

Počet obyvatel: 22 275

Počet stran: 26 (může se měnit)

Papír: novinový

Periodicita: 1x měsíčně

Náklad: 10 200 ks

Roční náklady na vydání: 60 tisíc Kč, zdarma

Velké Meziříčí

Název: Velkomeziříčsko

Počet obyvatel: 11 800

Počet stran: 12

Papír: běžný bílý

Periodicita: 1x týdně

Náklad: 2800 ks

Cena: 13 Kč, 11,70 Kč pro předplatitele, 6 Kč za zaslání týdeníku v pdf podobě e-mailem

Nové Město na Moravě

Název: Novoměstsko

Počet obyvatel: 10 277

Počet stran: 12

Papír: běžný bílý

Periodicita: 1x měsíčně

Náklad: 4500 ks

Roční náklady na vydání: 400 tisíc Kč, zdarma

Bystřice nad Pernštejnem

Název: Bystřicko

Počet obyvatel: 8595

Počet stran: 20

Papír: běžný bílý

Periodicita: 1x měsíčně

Náklad: 6800 ks

Roční náklady na vydání: 380 tisíc Kč, zdarma