„Kromě rekonstrukce střechy plánujeme vybourání stávajících půdních prostor, v nichž je depozitář. Celá půda projde proměnou a bude zpřístupněna návštěvníkům," uvedl šéf Novoměstských kulturních zařízení Daniel Šimek.

Věci z depozitáře Horáckého muzea budou nově umístěny do jiných budov, které má město ve svém majetku. „Ne všechny prostory jsou na jejich uschování vhodné. A také ne všechny snesou větší zatížení, takže jednotlivé sbírkové předměty budeme muset rozdělit i podle váhy. Depozit bude uskladněn na dvou místech, ve dvou různých budovách," potvrdila vedoucí Horáckého muzea a informačního centra Jitka Svojanovská s tím, že konkrétní místo uložení sbírek raději neprozradí.

Úschova vzácných sbírkových předmětů je podmíněna zvýšenou ostrahou místností, v nichž budou po nějakou dobu uschovány. „Věci z depozitáře nemohou být uloženy jen tak někde. Museli jsme nejdříve zajistit jejich zabezpečení. Byli bychom rádi, kdyby se nám stávající depozitář podařilo vyklidit do konce října, nejpozději do konce roku," nechala se slyšet Jitka Svojanovská.

V depozitáři muzea se nacházejí velmi cenné historické předměty. „Máme tam například popravčí meč, staré tisky, obrazy místních malířů, kompletní sbírku štočků Karla Němce ze všech jeho dřevorytů, zajímavé drobnosti z měšťanských domácností nebo sbírku lidového textilu a lidové tvorby," přiblížila některé zajímavosti z depozitáře historička Sylva Tesařová. Mnohé z uložených předmětů může veřejnost čas od času zhlédnout v rámci takzvaných „výstav z depozitáře".

V muzeu je očekávaná horečnatá stavební činnost. „Hned na začátku příštího roku je v plánu vybourání depozitáře a vyčištění celé půdy," popsala Jitka Svojanovská.

Pokud se městu povede sehnat nezbytné finanční prostředky, přišla by následně na řadu rekonstrukce střechy Horáckého muzea, která je v současné době v havarijním stavu. Šindelová střešní krytina pochází z roku 1969 a v současné době už neplní svoji funkci tak, jak by měla.

Dalším krokem, který má po instalaci nové střechy následovat, je celková přeměna půdních prostor. „Depozitář získá zcela novou podobu. Bude prosklený. Návštěvníci, kteří přijdou do nově otevřených půdních výstavních prostor, tak budou mít možnost prohlédnout si i uložené exponáty," popsala Jitka Svojanovská. „Kromě toho přibude v muzeu i výtah, který zajistí všem bezbariérový přístup. Navíc je naplánovaná přístavba směrem do dvora Horáckého muzea, kde by měly vzniknout záchody pro návštěvníky. Ty v současné době v budově chybí. Vše bude doplněno o zázemí pro turisty, v němž najdou skříňky na odkládání batohů a místo na uložení lyží. A vznikne také místnost určená pro badatele," doplnil Daniel Šimek.

Proměnou projdou i stávající výstavní prostory. Některé expozice, jako například historie lyžování a sportu nebo exponáty připomínající výstupy na vrcholy hor novoměstského horolezce Rada Jaroše, budou přestěhovány do nových půdních prostor. „Z velké výstavní síně v prvním patře vznikne obřadní síň města, která bude sloužit pro pořádání svatebních obřadů nebo jako přednáškový sál. Další část bude věnovaná Novému Městu na Moravě, jeho historii a vývoji. A vznikne tam také nová expozice skla a železářství," prozradila Alice Hradilová z Horáckého muzea.

Kdy se podaří dotáhnout velkolepé plány do konce, není v tuto chvíli ještě jasné. „Záleží na tom, zda se nám podaří získat potřebné finanční prostředky. Rozhlížíme se po dotacích. Nyní je pro nás prioritou výměna střechy. Projekt na ostatní přestavbu se právě zpracovává a doufáme v brzkou realizaci," podotkla Jitka Svojanovská.