„Nakonec jsem se nechala přemluvit a šli jsme do toho všichni. Rozhodli jsme se, že si ten den dokonale užijeme. Je to vlastně poprvé po dlouhé době, co jsme vyhledali nějakou akci a rozjeli se za zábavou. A rozhodně nelitujeme,“ pochválila atmosféru Šiklandu maminka malé Karolíny Eva Talápková z Brna.

Westernové městečko se tentokrát neplnilo pouze postavami jako vystřiženými z divokého západu. Někteří návštěvníci dávali přednost klasickému oděvu, jiní zase ctili téma tohoto víkendu, který se nesl v americkém duchu.

Témě o pět tun byl přetížený kamion, který policisté kontrolovali dvě hodiny  po poledni ve Stříteži.
Řidiči běhal v kabině pes. Obří razie na kamiony na Vysočině: téměř každý pokuta

Velkým zážitkem, a to hlavně pro mužské osazenstvo, byla přehlídka americké techniky. „Já jsem se na to strašně těšil. Miluji motorky i auta a nemusí být jenom americké. Jsou tady některé skvosty, které jsem nikdy dřív na vlastní oči neviděl,“ netajil se nadšením Miroslav Pavlů z Liberce.

„Původně jsme tu chtěli být tak dvě tři hodiny. Ale když jsem viděla, jak je manžel nadšený, řekla jsem si, že by nebylo špatné strávit ve westernovém městečku celý den. Nenudíme se tady, pořád se něco děje,“ pochválila organizátory jeho manželka Ivana Pavlů.

Senioři a koronavirus - Ilustrační foto
Ohnisko koronaviru na Vysočině: jihlavské Alzheimercentrum má už 46 nakažených

Denní program ve westernovém městečku byl opravdu bohatý. Hudební hádanky, vystoupení hadí ženy a hlavně divadlo. „Westernová vystoupení děláme každý den kromě pondělí. To musíme nechat odpočinout zvířátka. Nové představení vymýšlíme na každou sezonu. Naši herci přes rok hrají v divadlech nebo před filmovou kamerou. A o prázdninách se vždycky sejdeme tady,“ usmál se jeden z protagonistů Henry Špánik.

Westernoví herci mají poněkud složitější práci. „Musíme neustále trénovat a cvičit. Já to dělám už třicet let. Sem tam musíme i improvizovat, většinou ve chvíli, kdy někomu vypadne text. Někdy je to dost napínavé, to když najednou herec použije repliku z jiné scénky. Občas se to stane, ale diváci to většinou nepoznají. Umíme dokonale improvizovat,“ řekl Špánik.

Květnatec Archerův.
Vypadá jako pavouk, ale je to květina: Květnatec Archerův vyrostl na Vysočině

V Šiklandu připravují na každou sobotu jiné téma. Návštěvníky tak ještě čeká ohňová show, den hraček, burger fest nebo den rodin. „K jednotlivým tématům připravujeme i extra večerní představení. Tím to je zajímavější nejen pro návštěvníky, ale i pro nás,“ poznamenal westernový herec.

Diváci se na divadlo těší a přijímají je s nadšením. „Občas se nám stane, že si lidé, kteří jsou tu ubytovaní, část scénky nacvičí. Slovo od slova. A večer nám ji pak předvedou. Je to moc hezké a je to ta nejlepší zpětná vazba,“ přiznal Špánik.