Účastníci setkání si prohlédnou také historické fotografie z archivu muzea, které srpnové události roku 1968 přiblíží, větší důraz ale bude kladený na záznamy zvukových stop, které tehdy vysílali manželé Holoubkovi v rozhlase. „Budou tam velmi zajímavé materiály, například prohlášení národního výboru k občanům nebo projev ve španělštině,“ řekla kurátorka sbírkových fondů a kronikářka města Lenka Benešová. Ta bude celé středeční odpoledne moderovat. Hlavní slovo ale budou mít pamětníci Irena a Luboš Holoubkovi, případně další osobnosti, které by se se svými zážitky z okupace chtěly podělit.


„Byla to tenkrát hrozně hektická doba. Naše stanice byla jedna z posledních, která vysílala. Ani jsme se nedostali domů, pracovali jsme deset dní v kuse, abychom občany informovali o tom, co se děje. Bohužel už jsme na všechny ty lidi, kteří nám pomáhali, pozapomněli, proto si myslím, že by bylo pěkné jim po pětačtyřiceti letech poděkovat,“ řekla k akci Irena Holoubková.
Žďárský srpen před 45 lety začíná zítra v 17 hodin v přednáškovém sále Moučkova domu ve Žďáru nad Sázavou. Vstupné je dobrovolné.

Markéta Černá