„Lékaři na Slovensku o Matýskovi už vědí, jeho stav znají. Proto víme, že rehabilitace v tomto zařízení by právě jemu mohla pomoci. Matěj je mentálně úplně zdravý kluk, jen nemůže chodit. Léčba v Adeli mívá v těchto případech úspěšnost až devadesát procent," vysvětluje Radka Škorpíková, jedna z pořadatelek bazaru. Zná Matýskovy rodiče, a tak chtěla rodině pomoci.

Stojí také za sběrem plastových víček, jejichž prodej výkupně také peníze pro Matýska přinese. Cílem je získat sto tisíc, to ale znamená asi 15 tun víček. „Tuhle jsem si to právě uvědomila a byla jsem dost smutná říkala jsem si, že než to dáme dohromady, bude Matějovi snad dvanáct," popisuje Škorpíková.

„Bavily jsme se o tom, a mě napadlo pomoci tomu právě bazarem," říká Simona Částková. „Ostatně, každá z nás má asi doma něco, co je moc pěkné, vyhodit je nám to líto, jenže mohly bychom to nosit jen kdyby… Kdybychom zhubly těch pár kil, kdyby se nám opět vrátily tvary, které se lety trochu změnily," usmívá se Simona Částková.

Pořadatelky bazaru se tedy rozhodly pojmout jednoznačně pozitivně pátek třináctého, kdy se ve 13 hodin začnou věci prodávat v kavárně P-Cafe pekařství Řečice. Výsledek neodhadují, jen se shodují, že prostě chtějí pomoci. Na dobročinnost jde celý výdělek. Pekařství Řečice věnuje punč a občerstvení pro všechny.

„Každý si určí, za kolik chce tu kterou věc prodat. Co se neprodá a dárci to nebudou chtít zpět, to darujeme domovu pro matky s dětmi," dodává pro Žďárský deník Simona Částková.

----------------

Velký holky pomáhaj

Dobročinný bazar:

Proč?

Na pomoc šestiletému Matýskovi ze Žďáru, aby měl díky drahé rehabilitaci (1 cyklus vyjde asi na 100 tisíc) šanci naučit se chodit.

Kdy?

Dnes a zítra, 10. a 11. 12., se přijímají věci, které chcete darovat.

V pátek 13. 12. ve 13 hodin začíná bazar prodávat.

Kde?

Kavárna P-Cafe Pekařství Řečice, pěší zóna, Žďár nad Sázavou

Co?

Cokoli oblečení, boty, kabelky, knihy, hračky… Prodávat se budou pěkné věci v dobrém stavu. Nabídněte tedy prosím k prodeji předměty, co byste sami koupili.

Na dobročinnost se odevzdá 100 % výdělku z bazaru.