Té chce poprvé od července 2015 dát svůj hlas méně než dvacet procent voličů. Podle průzkumu by strana nyní získala jen 18,8 procenta hlasů. To představuje oslabení o 2,6 procenta oproti poslednímu šetření SANEPu.

A co je pro sociální demokraty ještě horší zpráva, je fakt, že klesá rovněž voličský potenciál jejich nepostradatelného politického partnera – vysočinské KSČM. Tu by nyní volilo 14,3 procenta lidí, což je o 1,6 procenta méně než v březnu letošního roku.

ČSSD společně s komunisty by už s takovými volebním zisky neobsadila nadpoloviční počet křesel v krajském zastupitelstvu. Musela by tak vzniknout jiná vládnoucí koalice.

V dobré náladě musí být naopak vedení ANO v našem kraji. Tomuto politickému uskupení by nyní dalo hlas 17,2 procenta lidí. Nejen, že od března posílilo ANO o více než procento, ale dostalo se do těsného kontaktu s ČSSD. Může tak nastat situace, že i na Vysočině jako v jiných krajích podpora ANO předběhne sociální demokracii.

Své pozice si drží lidovci, kteří mírně oslabili na 11,5 procenta. Kosmetické zvýšení podpory zaznamenala ODS. Ta má podle sociologů získat 6,9 procenta hlasů a má snad své místo v dalším krajském zastupitelstvu jisté.

Nervózní by naopak mohli být zástupci hnutí regionálních politiků Pro Vysočinu. Těm v březnu vyjádřilo podporu 8,4 procenta dotázaných a nyní jen 5,7 procenta respondentů.

Tím, na jejichž úkor politici z Pro Vysočinu ztráceli, bylo další hnutí vysočinských lokálních politiků Starostové pro občany. Ti by nyní získali 5,4 procenta hlasů. A po minulých volbách, kdy jim místa v krajském zastupitelstvu těsně unikla, by se nyní dvou křesel mohli dočkat.

Černým koněm průzkumu SANEPu jsou však Strana práv občanů a nová politická formace Tomia Okamury Svoboda a přímá demokracie. Tyto dvě strany uzavřely koaliční dohodu, kterou ještě průzkum nezohledňuje. Obě dohromady mají nyní podporu 9,3 procenta voličů. Byly by tak pátým nejsilnějším uskupením a v krajské politice by určitě hrály důležitou roli.

Podle květnového průzkumu by se do krajského zastupitelstva dostalo sedm subjektů a musela by vzniknout barevná koalice z několika subjektů. Teoreticky je dokonce možné, že by vznikla i koalice bez nejsilnější a ve volbách potenciálně vítězné ČSSD.

Jedinou stranou, která má přitom minimální koaliční potenciál, je ODS, neboť v kraji chybí další pravicový subjekt. Ostatní strany jsou středově či levicově zaměřené a mohou se promíchávat v nových koalicích.

Výsledky se zásadně neliší
Vedle dat společnosti SANEP získal Deník další sociologické šetření výzkumného a analytického projektu Phoenix Research on-line. V případě Kraje Vysočina se výsledky obou průzkumů zásadně neliší. V říjnových krajských volbách by tedy měla zvítězit ČSSD před hnutím ANO, komunisty a lidovci. Jisté místo ve vysočinském zastupitelstvu by měla mít i ODS. Výzkum zaznamenal také poměrně silnou pozici dvojbloku SPD a SPO.

Krajské volby - Vysočina.Infografika.