Tradiční Vítochovská pouť bude odstartována už v neděli 1. července vernisáží výstavy nazvané Dědictví otců. „Vloni jsme uspořádali expozici historických fotografií z Vítochova, a i když náš kulturní dům není až tak malý, přesto se nám tam všechno nevešlo. Takže jsme se rozhodli uspořádat výstavu další. Tentokrát je věnována nejen historii kostela svatého Michaela a dějinám místní školy, ale především snímkům fotografa Františka Mačenky. Byl to brněnský fotograf a ve Vítochově měl chalupu,“ prozradil vítochovský patriot František Hanus.

František Mačenka fotografoval neustále. Na výstavě budou k vidění jeho snímky polních prací, vítochovských domů i okolí. „Zanechal po sobě úžasnou sbírku. Já si ho pamatuji coby malý kluk, pořád chodil s flexaretou na krku. V životě jsem ho neviděl bez foťáku,“ poznamenal František Hanus.

Cyrilometodějská pouť ve Vítochově je pro neznalé tak trochu nečekaná, protože patronem tamního románsko-gotického kostela je svatý Michael. Nicméně místní tam už přes sto let slaví pouť 5. července, a to proto, že k vítochovskému svatostánku se váže legenda připomínající svatého Metoděje.

Michal Hrůza
Lístky na koncert jsou již v prodeji

Podle ní se tento světec při své misi po Velkomoravské říši zastavil také v Dětochově, dnešním Vítochově. Zakladatel osady, Dětoch, po jeho příchodu přijal novou víru. A rozhodl se vystavět křesťanskou svatyni. To ale nebylo tak jednoduché, neboť pokaždé, když se stavbou začal, přihodila se nějaká nehoda a musel začít znovu. Poradil mu až jeden z místních starců. Má prý na okolních kopcích zasadit borovice kořeny vzhůru, a že právě tam, kde začne strom růst, bude moci postavit svatostánek. Dětoch udělal, co mu stařec poradil. Ze všech obráceně zasazených stromů se nakonec ujal pouze jeden - na kopci, kde stála socha pohanského boha. Dětoch ji nechal povalit a zahájil stavbu kostela. A svatý Metoděj pak při svém návratu do osady kostel vysvětil a odsloužil tam první svatou oběť.

Vítochov je s věrozvěsty nedílně spojen až do dnešních dnů. Ale cyrilometodějská pouť se nekoná pouze tam. Tradičně se na ni chystají třeba i v Meziboří, tamní kaple je zasvěcená právě těmto patronům. „Ve čtvrtek se u kaple uskuteční slavnostní mše v 10.30 hodin. Dalším bodem programu bude odpolední posezení pod májí a následovat bude páteční taneční zábava,“ uvedl starosta Strážku, pod jehož správu Meziboří spadá, Vlastimil Tvarůžek.

Cyrilometodějskou pouť očekávají i Škrdlovičtí. Mše se uskuteční před kaplí svatých Cyrila a Metoděje v 10 hodin a od 17 hodin se na stejném místě bude konat charitativní koncert dechové hudby Vysočinka, jehož výtěžek poputuje nadaci Světluška. Lidová veselice vypukne ve 20 hodin.

MHD Pelhřimov. Ilustrační foto.
Pelhřimovští budou jezdit po městě zadarmo už od neděle

Také Rácovice na Třebíčsku mají kapli zasvěcenou slovanským věrozvěstům. Tamní pouťové odpoledne, při němž zahraje a zazpívá hudební skupina Horňanka, začíná v den svátku Cyrila a Metoděje ve 14 hodin.

Věrozvěsty si připomene také žďárská křesťanská dětská skupina Hvězdička, která pro děti předškolního věku nabízí prázdninovou péči v malém kolektivu. Týden od 2. do 7. července, v němž skupina slibuje i malou pouť do okolí, bude zaměřený právě na Cyrila a Metoděje.