Známý český spisovatel, který se zabývá převážně historickými tématy, ji vytváří pro neziskovou organizaci SE.S.TA, jež se na zámku stará o kulturní program. „V současné době probíhá selekce fotek a debata nad prvním návrhem zalomení knihy,“ vyjádřila se Lucie Herberová, marketingová ředitelka Zámku Žďár nad Sázavou.

Publikace, jejíž finální název je prozatím ještě v jednání, přibližuje historii areálu od jeho vzniku až po současnost. Vyjít by měla na jaře příštího roku. Na přibližně stovce stran zájemci najdou nejenom textovou část, ale také množství fotografií od fotografa Aleše Jungmanna. Chybět nebudou ani letecké snímky. Vše doplní ještě originální ilustrace Alexeye Klyuykova.

Mezi projekty je i chodník na místě vyšlapané pěšiny mezi parkovištěm u Kulturního domu a přechodem přes Neumannovu ulici.
Lidé sami rozhodnou, který projekt město zrealizuje

„Snažíme se s týmem, který zahrnuje autora Pavla Kosatíka, studio Najbrt a Dagmar Vernerovou, vyrobit knihu odpovídající našim ambicím pro vše, co ve Žďáře děláme. To znamená, že kniha bude něco, co bude obsahově fundované a na nejvyšší úrovni, ale přitom živé a čtivé,“ popsala Lucie Herberová s tím, že publikace bude po vydání k dostání přinejmenším v areálu žďárského zámku. O ceně, stejně jako o datu křtu knihy, se prozatím ještě jedná.

Pavel Kosatík, autor díla, je nejen spisovatel, ale i režisér a scenárista. Je autorem knih například o gymnastce Věře Čáslavské, žurnalistovi Ferdinandu Peroutkovi, o běžci Emilu Zátopkovi, politiku Janu Masarykovi či operní pěvkyni Jarmile Novotné. Mimo jiné stojí i za známým devítidílným televizním seriálem České století.

Prohlédnout si areál žďárského podniku Žďas přijel ve čtvrtek 14. září ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek. Diskutoval s vedením podniku i zaměstnanci.
OBRAZEM: Žďas navýšil mzdy, chybí mu ale techničtí pracovníci