„Vzduchem létaly plechy, dřevo i kusy zdí. Z trosek stoupala pára," řekl Deníku jeden ze sousedů. K požáru nedošlo.

Hasiči po příjezdu na místo neštěstí viděli trosky rozmetané i desítky metrů daleko. Část domu byla zcela srovnána se zemí. V části, která zůstala stát, jsou popraskané zdi.

„Od začátku jsme pracovali i s možností, že v době výbuchu mohl být někdo uvnitř objektu," uvedla mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Průzkumem, při němž záchranáři použili termokameru, ale byla přítomnost lidí pod sutinami vyloučena.

To potvrdil i bratr majitele nemovitosti žijící v Pavlově. Ten se o dům, který slouží k rekreaci, stará. Vlastník zrekonstruovaného domku žije trvale v Praze. „Myslím, že naposledy v domě byli na silvestra," řekl soused.

Poškozený dům bude muset prozkoumat statik. „Ten rozhodne o míře demolice," uvedla Petra Musilová. Předběžná škoda na objektu byla odhadnuta na dva miliony korun. Výbuch poškodil i některé okolní domy. Na nich je ale škoda malá, do pár tisícikorun. V sousedním domě stojícím nejblíže místa výbuchu odletující trosky rozbily okno.

Událost byla záchranným sborům ohlášena před půl osmou v sobotu ráno. „Rána to byla dost veliká, bylo to slyšet jako takový zvláštní zvuk. Ale kdo byl dál ve vesnici, ani nevěděl, co se děje," uvedl starosta Pavlova Antonín Havlíček.

Na místě zasahovaly čtyři jednotky hasičů. Podle prvních informací se zdálo, že v domě vybuchl plyn. Po prohlídce místa se hasiči přiklonili k tomu, že za výbuch mohou akumulační nádoby. Zástupci majitele předali objekt před desátou hodinou dopoledne. Obec dohlédla na to, aby u poškozeného domu byly uzavřeny přívody vody, elektřiny a plynu.