"Krajský soud v Brně ve věci rozhodl tak, že usnesení soudu prvního stupně zrušil a sám nově rozhodl tak, že u chovankyně nadále trvají důvody zabezpečovací detence. Rozhodnutí je již pravomocné," uvedla Láníčková.

Městský soud ve věci rozhodoval ve druhé polovině července. Orlové tehdy zabezpečovací detenci ukončil, nahradit ji měla ústavní léčba v psychiatrické nemocnici. Informoval o tom tehdy Deník. Podle Deníku dal městský soud na doporučení psychiatričky Marty Holanové, která dospěla k závěru, že Orlová si je vědomá své nemoci, podstupuje léčbu a její detence není nadále nezbytná.

Barbora Orlová u Městského soud v Brně
Vražedkyně ze Žďáru Orlová prodělala maximum elektrošoků

"Názor znalkyně je v naprostém souladu se všemi ostatními získanými důkazy. Za poslední tři roky se v případě chovankyně Orlové prakticky nic nezměnilo. To, že jí byla zrušena detence, neznamená, že se ocitne na svobodě. Naopak bude dál izolovaná a bude se dál léčit," citoval Deník soudce Pavla Hornu.

Usnesení nebylo pravomocné, státní zástupce proti němu později podal stížnost. Krajský soud se jí zabýval ve druhé polovině září. Výsledek dosud ale nebylo možné sdělit, protože jednotlivé strany jej neměly doručený.

Orlová v roce 2014 zaútočila nožem na studenty ve Žďáru nad Sázavou. Podle znalců byla v době činu nepříčetná, trpí paranoidní schizofrenií. Proto se upustilo od trestního stíhání, místo toho justice rozhodla o zabezpečovací detenci. Zemřelý student bránil před útočnicí svou spolužačku.